Konya, Spor Ayakkabıda Üretim Merkezi Olacak!

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Uzun, Konya’nın ayakkabı sektöründe lider konumunda olduğunu ama bunu değerlendiremediğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Uzun, Konya’nın ayakkabı sektöründe lider konumunda olduğunu ama bunu değerlendiremediğini söyleyerek, “Bölümde nitelikli öğrenciler yetiştirerek, özel amaçlı ayakkabılar üreteceğiz. Aynı zamanda spor ayakkabısı üretiminde de ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede her iki pazardan büyük pay alacağız” dedi.

Türkiye’deki ayakkabıların önemli bir kısmı Konya’da üretiliyor. Güçlü alt yapısı olan Konya’da, Selçuk Üniversitesi’nde kurulan Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü de sektöre yön verir hale geldi. Akademisyenler ve öğrenciler geliştiriyor, sektör üretiyor. Özel kullanıma yönelik ayakkabılar üzerinde AR-GE’ler yapılıyor ve ayakkabılar geliştiriliyor. Bölümün şimdi ki amacı spor ayakkabısında Konya’ya ve Türkiye’de çığır açmak. Dünyada kullanılan ayakkabıların yüzde 65’nin spor ayakkabısı olduğu biliniyor. Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uzun, yapacakları çalışmalar ile Türkiye’yi bu yüzde 65’lik pazardan pay alır hale getireceklerini vurguladı. Türkiye’nin 349 milyon çift üretim ile dünyada 4. Sırada olduğunu belirten Uzun, Türk ayakkabısını marka yapabilecek bilimsel bir süreç içerisinde ilerlediklerini belirtti.

“SPOR AYAKKABISINDA YÜZDE 65’LİK DİLİMDEN PAY ALACAĞIZ”

Uzun, Spor ayakkabılarının Türkiye’de en az üretilen ayakkabı modelleri arasında yerini aldığını belirterek, “Dünyada üretilen ayakkabıların yüzde 65’i spor ayakkabısıdır. Türkiye olarak spor ayakkabısında rekabet gücümüz az. Spor ayakkabı sektörünün gelecek 5 yılda yüzde 9,5 oranında büyümesi bekleniyor. Bu da sektörel anlamda Türkiye’de ekonomik alanın daralması anlamına geliyor. Konya Türkiye’de erkek ayakkabısında bir numara. Çünkü en çok üreten sanayi bizde. Klasik erkek ayakkabısının yanında spor ayakkabıya da artık önem vermeliyiz. Bu büyük pazardan pay almamız gerekiyor. 30’dan farklı spor ayakkabısı var bunların herbirini bir alan olarak göz önünde bulunduracağız” dedi.

BİLİM SPOR AYAKKABILARINI GELİŞTİREREK KAZANIYOR

Dünya’da ayakkabılar üzerinden yapılan bilimsel çalışmaların yüzde 90’ı spor ayakkabılar üzerine olduğunun bilgisini veren Uzun, “Bilim spor ayakkabıları üzerinden gidiyor. Çünkü yürüyüş ayakkabıları yerine de geçtiği için sporcuların önem verdiği ve kullandığı tek ayakkabı türüdür. Ünlü markalar bunu ön plana çıkardılar. Bizde bu alanı geliştirerek sektörde Türkiye’ye büyük pay kazandırmak istiyoruz” bilgisini verdi.

‘KONYA’YI AYAKKABININ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ’

İtalya hakkında örnek veren Uzun, “İtalya’daki firmalar il merkezinde artık üretim yapmıyor. Üretimi tamamen ilçelere verdiler bu da merkeze olan yığılmaları engelleyerek ilçeleri daha değerli ve yaşanabilir hale getirecek. Biz de bunu yapacağız üretimi ilçelerde yapıp showroomları il merkezine vereceğiz. Konya’yı ayakkabı merkezi haline getireceğiz. Ekonomik bir çarpan olarak bize geri dönecek” dedi. Prof. Dr. Uzun, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un, bölümlerini çok önemsediğini, tüm çalışmalarına destek verdiğini belirterek, Aksoy’a teşekkür etti.

“EN BÜYÜK SORUNUMUZ MARKALAŞAMAMAK”

Ayakkabı üzerinde teknolojik çalışmaları ilerletip kişiye ve alana özel ayakkabılar yapmanın gerekli olduğuna dikkat çeken Uzun, “Teknolojinin de ayakkabıyla beraber gelişmesi lazım bu da sektördeki gücümüzü artıracak. Türkiye’de tekstilde belli bir noktaya geldik fakat ayakkabıda belli bir potansiyelimiz varken bir dünya markası olmayı başaramadık. En büyük sorunumuz markalaşamamak” dedi.

TÜRKLERE AİT AYAK HARİTASI ÇIKARTILMALI

Türklere ait ayak haritasının olmadığına vurgu yapan uzun, “Ayak haritamız olmadığı için ayak numaralarımız her ayakkabının kalıbına göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca ekonomi açısından şu an ülkemizde bulunan mültecilerinde ayak haritaları çıkartılması gerekir. Bu sayede sektörde ciddi ekonomik çarpana ulaşırız” dedi. Uzun, Konya’da otomotiv sektöründen sonra 2. sırada ayakkabı sektörünün yerini aldığını, fuar düzenlenmesi planlanarak Sektör temsilcilerini çaba ve farkındalıkla 5 yıl içerisinde iyi bir süreç beklediğini söyledi. Prof. Dr. Uzun, bilimsel çalışmalara yatırım yapmanın bizi ayakkabı sektöründe kalkındıracağına vurgu yaparak, firmaların üniversiteden destek alarak daha kaliteli ayakkabı üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İbrahim ÇİÇEKÇİ

Haberleri