Kiralarda yüzde 25 sınırı uzatılacak mı? Kiracı ve ev sahipleri dikkat!

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz’da sona eriyor. Peki süre uzatılacak mı? İşte detaylar…

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz’da sona eriyor. Peki süre uzatılacak mı? İşte detaylar…

Kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre belirleniyordu. Fakat, artan fahiş kira fiyatları ve enflasyonla mücadele kapsamında kira zammına yüzde 25 sınır uygulaması getirilmişti. Kiralara düzenleme 11 Haziran 2022’de hayata geçti. Bu uygulama 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Peki, bu uygulama uzatıldı mı?

Düzenlemenin uzatılması için çalışma sürüyor. Adalet, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri mesai yapıyor.

1 Temmuz’a sayılı günler kala Adalet Bakanı Yılmaz Tunç çalışmaya ilişkin konuştu.

Tunç, “Kiralara yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. Süre uzatılacak. Düzenlemenin 1 Temmuz öncesinde yetişmemesi durumunda, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı.

YENİ UYGULAMANIN AYRINTILARI NELER?

AK Parti kaynaklarına göre yeni düzenleme öncesi kira sorunu için Türkiye’de 81 ilde etki analizine bakılacak. Şikayetler, ülkedeki son durum, hangi bölgede kira artışı ne durumda gibi başlıklar gözden geçirilecek. Mahkemeye taşınan dosyalar incelenecek.

Düzenlemenin 1 Temmuz’a yetişmesi için çalışmalar sürüyor. Ancak yetişmemesi durumunda mağduriyet yaşanmaması için 1 Temmuz’dan itibaren geçerli kılınacak.

Ev sahiplerinin bu durumu fırsat bilip 1 Temmuz’dan itibaren fahiş artışlar yapması durumunda ise kiracı yalnızca ilk ay yüksek kira ödeyecek.

Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra mahsuplaşma yapılacak. İkinci kira döneminde ilk ay ödediği fazla ücreti dengeleyebilecek.

Haberleri