Hiç merak ettin mi? Tarihte bugün (11 Ağustos) ne oldu?

Her ne kadar birçoğumuz tarihe meraklı olsak da genelimiz tarihte hangi olay oldu, hangi savaş ya da anlaşma yapıldı? Gibi konularda yeterince bilgiye sahip değiliz. Konya’nın Sesi Gazetesi olarak, tarihte yaşanmış önemli olayları, sizler için derledik.

“Geçmişin yıkıntıları, bugünün uyarılarıdır.” der George Bancroft. ardında şöyle bir ekleme gelir Melih Cevdet Anday’dan “ Tarih; milletlerin tarlasıdır. Her toplum geçmişte bu tarlaya ne ekmişse, gelecekte onu biçer.” Aslında ikisi de aynı şeyi söylemese de hemen hemen aynı şeyleri ifade etmeye çalıştıkları aşikâr. Tarih, her ne kadar, eski raflardan kalıp, toz tutsa da milletlerin gelişiminde önemli yer tutar. Bir insan önünü görmek ya da yaşadığı topluma yararlı olmak istiyorsa muhakkak tarihine bakıp ondan ders çıkartması lazım. Bizde Konya’nın Sesi Gazetesi olarak tarihte neler olduğunu günü gününe sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1473 - Fatih Sultan Mehmet'in komuta ettiği Osmanlı ordusu, Otlukbeli Muharebesi'nde Uzun Hasan komutasındaki Akkoyunlu Devleti'nin ordusunu yendi.

1480 - Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, İtalya'nın Otranto limanını zaptetti.

1914 - I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık Kraliyet Donanması'ndan kaçarken Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Osmanlı Devleti'ne sığınan Alman zırhlıları, Goeben ve Breslau'nun satın alındığı açıklandı.

1914 - I. Dünya Savaşı: Fransa, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na savaş ilan etti.

1923 - İsmet İnönü, Lozan Anlaşması'nı imzaladığı kalemi İstanbul Üniversitesi'ne armağan etti.

1929 - Türk Yerli Mallar Sergisi, İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nde açıldı.

1934 - Alkatraz Kuşçusu filmine konu olan, San Francisco'daki Alkatraz adası hapishanesi hizmete girdi.

1951 - Halkevleri kapatıldı ve malları Hazine'ye devredildi.

1952 - Ürdün Meclisi, şizofreni hastalığı nedeniyle tahtta kalması sakıncalı görülen Kral Talal'ın yerine, oğlu Veliaht Prens Hüseyin'i Kral seçti.

1960 - Çad, Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti.

1963 - Çatalhöyük'te, MÖ 8000'de yapılmış buluntulara rastlandığı açıklandı.

1965 - Hendek Tatarköy (Nüzhetiye)'de meydana gelen trafik kazasında, yolcu otobüsünün asit yüklü tanker ile çarpışması sonucu 25 yolcu asitle yanarak öldü.

1972 - Hollanda'da, Türklerle Hollandalılar çatıştı, Türklerin evleri taşlandı. Çıkan olaylarda 100'e yakın kişi de yaralandı.

1973 - New York şehrinin Bronx ilçesindeki 1520 Sedgwick Avenue'de, DJ Kool Herc tarafından Hip Hop keşfedildi.

1976 - Filistinli iki gerilla, Yeşilköy Havaalanı'nda İsrail uçağına binenlere ateş açtı: 4 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.

1980 - Çin'de Mao dönemi resmen tarihe karıştı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, Mao ile ilgili tüm resim, demeç ve afişleri yasakladı.

1980 - Kilis'te Fayık Güngörmez adlı bir kişi, kardeşiyle evlenmeyip başka biriyle evlenen kadını öldürdü. 12 Eylül döneminde idam edildi.

1995 - Suudi Arabistan'da 4 Türk vatandaşı kılıçla başı kesilerek idam edildi.

1999 - Yüzyılın son tam güneş tutulması Türkiye’den de çeşitli illerden izlendi.

2002 - Almanya'nın Münih kentindeki 18. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 1500 metrede Süreyya Ayhan, altın madalya kazandı.

Dünya Haberleri