Yıllarca Geçmeyen Baş Ağrılarına Son Verecek Tedavi: Migren İğnesi

Yıllarca Geçmeyen Baş Ağrılarına Son Verecek Tedavi: Migren İğnesi
 İnternet Editörü
Tüm dünyada en sık görülen beyin hastalığı olan migren, hayat kalitesini belirli oranda düşürüyor. Bu duruma hastalığın beraberinde getirdiği çaresizlik, öfke, hayal kırıklığı, üzüntü gibi yetersizlik hissi eşlik ediyor. Medicana Sağlık Grubu Nöroloji ...

Tüm dünyada en sık görülen beyin hastalığı olan migren, hayat kalitesini belirli oranda düşürüyor. Bu duruma hastalığın beraberinde getirdiği çaresizlik, öfke, hayal kırıklığı, üzüntü gibi yetersizlik hissi eşlik ediyor. Medicana Sağlık Grubu Nöroloji doktorlarından Doç. Dr. Faik İlik, migrenin koruyucu tedavisinde kullanılan migren iğnesinin son yıllarda migren ataklarını önlemede en etkili yöntemlerden biri olduğunu açıkladı. Peki, her migren hastası migren ilacı kullanabilir mi, aşısını yaptırabilir mi? İşte ayrıntılar…

Medicana Konya Hastanesi Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, migren iğnesi hakkında merak edilenleri Konya’nın Sesi’ne özel açıkladı. İlik, “Migren atakların önüne geçilmek için son zamanlarda migren aşıları tercih edilmeye başlandı. 1 ay içinde en az dört migren atağı geçiren hastalarda kullanılmasını uygun görüyoruz” dedi.

‘HASTALAR İĞNELERİNİ

KENDİLERİ UYGULAYABİLİR’

Özel enjektörler şeklinde hizmete sunulan migren iğnelerinin, insülin iğnesi gibi hasta tarafından, kimseye ihtiyaç duymadan kendi kendine uygulanabileceğini ifade eden Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, “Migren iğnesi olarak da bilinen ve 2018 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından migrenin koruyucu tedavisinde kullanılmak üzere onay alan bu iğneler son yıllarda ülkemizde de migren ataklarını önlemede en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Migren iğneleri, insülin iğnesi gibi hasta tarafından, kimseye ihtiyaç duymadan kendi kendine uygulanabilir. Fakat ilk uygulamanın mutlaka doktor gözetiminde yapılmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

KİMLER MİGREN İĞNESİ KULLANABİLİR?

Migren iğnesi tedavisinin, 1 ay içinde en az dört migren atağı geçiren hastalarda kullanılmasının uygun olacağını açıklayan Doç. Dr. Faik İlik “Migren atağı yaşayanlarda, kronik migren hastalarında, aşırı ilaç kullanmak istemeyen ya da ilaçlara tepki vererek yan etki yaşayan hastalarda migren enjeksiyon tedavisi önerilmektedir. 18 yaş altında olan hastalar, gebeler ve emziren annelerde ise migren iğnesi tedavisinin kullanılmamasını öneriyoruz. Hastaların durumuna göre tedaviye yön veriyoruz. 6 ay boyunca ayda bir olacak şekilde deri altına enjekte ederek tedavisini uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEDAVİ SÜRECİNDE

HEKİM KONTROLÜ ÖNEMLİ’

Hekim kontrolü dışında farklı tedavilere yönelmenin zararlı olduğunun altını çizen İlik, “Yapılan araştırmalara ve gözlemlediklerimize göre, düzenli şekilde uygulanan migren iğne tedavisinin hastaların genelinde etkili olduğunu ve yaşam kalitelerinin migren aşısına bağlı olarak artış gösterdiğini görüyoruz. Hastaların migren rahatsızlıklarını hekim kontrolü dışında çözüm arayarak kontrol etmeye çalışması istenmeyen sonuçlar ile kişiyi karşı karşıya bırakabilir. Bu durumun hastalarımız adına yaşanmamasını umut ediyoruz. Bu sebeple hekim kontrolü dışında ilaç ve tedavi kabul etmemelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi