Yenidoğan Bebeklerde Zamanlamaya Dikkat!

Yenidoğan Bebeklerde Zamanlamaya Dikkat!
 İnternet Editörü
Medova Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ramazan İnan, çocukları hem psikolojik hem de sağlık açısından etkileyen bu uygulama hakkında bilgi verirken, yeni doğan sünneti konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında görüşlerini paylaştı.

Yenidoğan sünneti hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ramazan İnan, sünnetin her yaşta yapılabilen bir cerrahi işlem olduğunu ifade etti. Ancak yenidoğan bebeklerin iyileşme sürecinin hızlı olduğunu ve ailenin bakım konusunda rahat bir süreç geçirdiğini söyleyen Op. Dr. İnan, bu dönemde yapılan sünnetlerde doku iyileşme hızının daha yüksek olduğunu belirtti.

BEBEKLERİNİZİ SÜNNET

ETTİRİRKEN ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİ!

Sünnet işleminde zamanlamanın önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. İnan, “Sünnet uygulamasının bir zamanı yoktur. Fakat bakım ve iyileşme süreci açısından doktorlar olarak tramvatik bir süreç yaşanmadan sünnet uygulamasının yapılmasını tavsiye ediyoruz. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-6 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülüyor. Bu nedenle tıbbi olarak zaruri bir durum yoksa eğer sünnetin yeni doğum zamanı yapılması uygundur” ifadelerini kullandı.

‘SÜNNET UYGULAMASI HEKİMLER

TARAFINDAN YAPILMALI’

Sünnet işleminin geleneksel sünnetçilerden ziyade tecrübeli hekimler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan İnan, “Sünnet, steril ortamda, muayenehane veya ameliyathane koşullarında yapılması gereken bir cerrahi işlemdir ve deneyimli hekimler tarafından yapılması büyük önem taşır. Toplu sünnetler veya ev ortamında yapılan sünnetler uygun değildir. Sünnet cerrahisi, toplum tarafından çoğu zaman basit bir işlem gibi görülüyor. Fakat hayatı tehdit etme derecesine varan komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalı ve ciddiyetle ele alınmalı. Sünnet işleminin kesinlikle hekimler tarafından uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ramazan İnan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sünnet sonrasında ilk bir kaç gün önem taşımaktadır. Tarafımızca önerilen ağrı kesici, solusyon ve pomadlar tarif edilen şekilde kullanılmalıdır. İlk uygulanan pansumanın 48 saat kalması yeterlidir. Bu sargı özellikle ılık duşun altında çıktıktan sonra ayrıca pansumana gerek yoktur. Yine çocuğa bağlı olarak 2-4 gün içinde iyileşme sorunsuz bir biçimde tamamlanacaktır.”

Kaynak:Konya'nın Sesi