Yemek Yediğiniz Saatlere Dikkat! Sirkadiyen Ritim Nedir? Uzmanı Açıkladı!

Yemek Yediğiniz Saatlere Dikkat! Sirkadiyen Ritim Nedir? Uzmanı Açıkladı!
 Muhabir
Konya’da beslenme danışmanlığı yapan Diyetisyen Hatice Altuntaş, vücudun besin ihtiyacını karşılarken dikkat edilmesi gereken ‘Sirkadiyen Ritim’in etkilerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Konya Kerkük Caddesi’nde faaliyet gösteren Diyetisyen Hatice Altuntaş sahibi Hatice Altuntaş beslenme danışmanlığı yaparak danışmanlık merkezi ve online üzerinden danışanlarına yardımcı oluyor. Altuntaş, beslenme alışkanlıkları hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Yemek yediğimiz saatlerin vücuda etkisinden bahseden Altuntaş, “Kilo vermek isteyen bireylerden en sık duyduğum cümlelerden birisi 'Akşam altıdan sonra yemek yemiyorum’ oluyor. Kilo vermenin temelini kalori açığı sağlamak olduğunu biliyoruz ancak bazı çalışmalara göre vücut yalnızca ne yediğinizle ilgilenmiyor ve tükettiğiniz besinler kadar, onları tükettiğiniz saatler de sağlığınızı etkiliyor olabilir. Peki yemek yediğiniz saatler ile vücudun arasında nasıl bir ilişki var hiç düşündünüz mü? Yemek saatlerinin vücuda etkisinin ‘Sirkadiyen Ritim’ aracılığıyla olduğu düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Sirkadiyen Ritim’in etkilerini açıklayan Altuntaş, “Sirkadiyen ritim kısaca organizmanın biyolojik saati olarak tanımlanabilir. Güneşin doğduğundan itibaren 24 saatlik bir zamandır. Vücut işlevlerinin düzenli olarak işleyişini ifade eder. Işık, beslenme, fiziksel aktivite ile senkronize olup sindirim, besin alımı, iştah, metabolik işleyişi etkiliyor olabilir” diye konuştu.

Sirkadiyen Ritmi korumak için yapılması gerekenleri anlatan Altuntaş, “Yeterli ve dengeli beslenmek, besin ögesi dağılımını günün uygun olan saatlerine göre ayarlamak sirkadiyen ritim dengesine katkı sağlar. Sirkadiyen sistemin değerlendirilmesi ve düzenlenmesi kronik hastalıkların yükünü azaltmaya yardımcı olur” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ