Konya’da Beklenen İnfluenza Piki Gerçekleşti Mi? Uzman İsim Konuştu!

Konya’da Beklenen İnfluenza Piki Gerçekleşti Mi? Uzman İsim Konuştu!
 İnternet Editörü
Havanın soğumasıyla her yıl olduğu gibi virüsler de harekete geçti. Son aylarda özellikle grip vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar artışın ocak ve şubat aylarında süreceğine dikkat çekiyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında Konya’da ciddi bir artışın olduğunu ifade etti.

KONYA’DA İNFLUENZA PİK YAPTI MI?

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, son dönemde Konya’da hastanelerde yaşanan yoğunluğa dikkat çekti. Akcan, “ İnfluenza, bir solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında grip olarak da bilinen bu hastalık, çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda ani gelişen yüksek ateşle birlikte ortaya çıkabiliyor. İnfluenza kişiden kişiye doğrudan solunum yoluyla geçebildiği gibi hasta kişinin bulunduğu ortam havasına maruz kalan damlacık şeklindeki partiküllerin solunması ile de yayılabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kış aylarında atak hızı çok yüksek olduğu için yayılım hızı da çok yüksek oluyor. İnfluenzayı hafife almamak gerekiyor. Çünkü bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda hafif semptomlarla izleyen bu enfeksiyon, riskli grupta yer alan kişilerde zatüre, orta kulak enfeksiyonu olarak bilinen otit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde konuştu.

GRİP (İNFLUENZA) BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnfluenza virüsünün nasıl bulaştığı hakkında bilgiler veren Akcan, “Virüs, enfekte olmuş kişinin öksürmesi sonucunda damlacık yolu ile havaya yayılır ve hasta ile aynı kapalı ortamda bulunan diğer kişiler bu havayı soluyarak virüsü solunum yoluna almış olur. Çocuklarda ateş düşürücüye yanıt vermeyen ateş ve yaygın kas, eklem ağrıları gibi belirtiler ile de karşılaşılabilir. Hemen her yaş grubundan bireyde yaygın görülen influenza belirtileri çocuklarda da şu şekilde gerçekleşebiliyor; ani gelişen ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrısı vs.” diye konuştu.

İNFLUENZA AŞI İLE GEÇER Mİ?

Aşının influenzaya karşı koruyuculuğunun altını çizen Akcan, “İnfluenzadan korunmak için diğer tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi temel sağlık kurallarını uygulamaya özen gösterilmesi gerekiyor. influenzadan korunmaya yönelik en önemli adım doğru zamanda ve tavsiye edildiği sürece uygulanan grip aşısıdır. Kişinin yaş grubuna ve genel sağlık durumuna uygun şekilde tercih edilen aşı uygulaması ile influenzadan korunması ve olası bulaş durumunda hastalığı en hafif seyirde geçirmesi biz hekimler tarafından tavsiye edilir. Aşının koruyuculuğu ise on beş günden sonra etkisini gösteriyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Hastalığın tedavisinde enfluvir içeren ilaçlar kullanılmakta. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller ve bu sayede grip virüsü enfeksiyonu nedeniyle oluşacak belirtileri dindirir veya engeller. İlk 24 saat içerisinde ilaçlara başlanılması öneriliyor.”

Kaynak:Konya'nın Sesi