Kış Aylarında Cilt Sağlığı İçin Uzmanından İpuçları!
Kış aylarında düşen hava sıcaklıkları ile cilt problemlerinin görülme sıklığı günden güne artıyor. Bu nedenle kış aylarında cilt sağlığını korumanın önemli olduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Dermatoloji doktorlarından Prof. Dr. Nursel Dilek, kış aylarında cilt sağlığını korumanın yollarını açıkladı.
Soğuk hava, ciltteki koruyucu bariyerinin zayıflamasına ve nem kaybetmesine sebep olabiliyor. Bu da ciltte kurumayı beraberinde getirebiliyor. Kış aylarında ciltte kuruma ve buna benzer sorunların oluşmaması için önlem almak gerektiğini söyleyen Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, kış aylarında cilt sağlığını korumanın ipuçlarını Konya’nın Sesi’ne özel açıkladı.
KIŞ AYLARINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Cildin ihtiyaç duyduğu nemin muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nursel Dilek, “Kış aylarında havadaki nemin azalması vücutta kuruluğa sebep oluyor. Bu sebeple cilt tipine uygun hekim tavsiyesi olacak ürünler kullanarak, nemlendiriciler yardımı ile cildin ihtiyaç duyduğu nem muhafaza edilebilir. Gün içerisinde tüketilen su miktarı oldukça önemlidir. Kış aylarında olmanın etkisi ile birçok kişide su tüketimi azalıyor. Kış mevsiminde havanın nem oranı azaldığı için nemlendiriciler kullanmak yanında bol su içmek cildin nem oranını artırmada çok önemlidir. Kahve, çay ve asitli içecekler gibi farklı sıvı gıdalar tüketmek cildin su ihtiyacını karşılayamazken su kaybına neden olurlar. Danışanlarımız su haricinde tükettikleri sıvıların yeterli olacağını düşünüyor. Bunun yanlış olduğunu su tüketimin kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi bol olması gerektiğini öneriyoruz” dedi.
‘CİLT KURULUĞU CİLDİN
KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR’
Soğuk havanın cildin kalitesini düşürdüğünü ifade eden Dilek, “Cilt kuruluğu başlayan kişilerde cilt kalitesi düşüyor. Bu sebeple ciltte kaşıntılar meydana geliyor. Kaşıntılar ise dermatolojik rahatsızlıkları ortaya çıkarıyor. Deride kaşınmalar sonucunda deforme olarak bütünlüğü bozuluyor. Cilt zamanla enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Ciltte görülen kuruluk, rahatsız edecek ölçüde kaşıntıya neden olabiliyor. Öyle ki bu nedenle hastaneye başvuranlarla karşılaşabiliyoruz. Kimi zaman kaşıntılara bağlı yaralar oluşabiliyor. Düzenli kullanılan nemlendiricilerle cildin kuruluk sorunu giderildiğinde bu şikayetler sona eriyor. Ayrıca cilt kuruluğu artışı nedeniyle egzamaların yanı sıra, kışın güneş ışığının azalması nedeniyle sedef hastalığında artışlar meydana geliyor” şeklinde konuştu.
‘KIŞ AYLARINDA GÜNEŞTEN
FAYDALANMAK ÇOK ÖNEMLİ’
Havaların soğuması, güneş ışınlarına daha az maruz kalınması, kalorifer, soba veya klima ile ısıtılan ortamlarda daha uzun süre kalınması ve banyoda sıcak su ile banyo yapılması gibi faktörlerin sedef lezyonlarında artma veya yeni sedef lezyonlarının ortaya çıkmasına sebep olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Nursel Dilek, sedef hastalığını kontrol altında tutabilmek için kış aylarında havanın güneşli olduğu dönemlerde güneşten faydalanılması gerektiğini ve en kısa sürede dermatoloğa başvurarak uygun tedavilerin alınması gerektiğini belirtti.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek son olarak sözlerine şu şekilde devam etti; “Kuru ve soğuk kış aylarında saçlar ve tırnaklar için zararlı olabilir. Kış aylarında sıcak iç mekanlar ve soğuk dış mekanlardan dolayı saçlar ve tırnaklar kolaylıkla kuruyup yıpranabilir. Saçlarda dökülmeler ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelir. Kış aylarında güneş ışınından yeterli şekilde verim alınmadığı için d vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Bu sebeple bir takım cilt hastalıkları ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Kaynak:Konya'nın Sesi