El Ayak Ağız Hastalığı Kış Aylarında Da Artış Gösteriyor! Bu Belirtilere Dikkat!

El Ayak Ağız Hastalığı Kış Aylarında Da Artış Gösteriyor! Bu Belirtilere Dikkat!
 İnternet Editörü
El ayak hastalığı vakaları kış aylarında da görülmeye devam ediyor... Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığının çocukları tehdit etmesi nedeniyle ebeveynlerde tedirginliğe neden oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp...

El ayak hastalığı vakaları kış aylarında da görülmeye devam ediyor... Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığının çocukları tehdit etmesi nedeniyle ebeveynlerde tedirginliğe neden oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özge Metin Akcan, konuya ilişkin gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl el ayak ağız hastalığı, diğer solunum yolu hastalıkları gibi atak yaparak sıklıkla görülmeye başlandı. ‘Koksaki virüs A16’ ve ‘enterovirüs 71’ olarak adlandırılan iki virüsün bulaşmasıyla meydana gelen el ayak ağız hastalığı, yetişkinleri de etkileyebilmekle birlikte özellikle küçük çocuklar arasında son zamanlarda yaygın görülmeye başlandı. Konuya ilişkin uzmanlar Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun hijyen olduğunu ifade etti.

EL AYAK HASTALIĞI KÜÇÜK

ÇOCUKLARI HEDEF ALDI!

Hastalığın halsizlik, ateş ve boğaz ağrısı şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özge Metin Akcan, “El ayak hastalığı, genellikle küçük yaş grubu çocuklarda, nadiren de yetişkinlerde görülebilen döküntü ile karakterize bir viral enfeksiyondur. Hastalık ateş ve el, ayak ve ağızda döküntü ile kendini gösterir. Çocuklar da ise döküntüler kalça bölgesinde meydana gelebiliyor. Hastalık halsizlik, ateş ve boğazlarda ağrı şeklinde ortaya çıkıyor. Ellerde, ayaklarda ağrı ile birlikte sıklıkla kendisini gösteriyor. El ayak hastalığı, daha çok çocuk yaş grubunu etkilese de ev içinde anne ve baba gibi çevresindeki erişkinlere de bulaşarak benzer şekilde yaralara sebep olabilir. Ayrıca el ve ayaklarda ağrılı yaralara yol açan enfeksiyonu erişkinler de geçirebilir” açıklamalarında bulundu.

‘ÖZEL BİR TEDAVİ SÜRECİ YOK’

Hastalığın özel bir tedavi süreci olmadığını ifade eden Özge Metin Akcan, “El ayak hastalığının özel bir tedavisi bulunmuyor. Oluşan yaralar kendiliğinden iyileşir. Fakat ağır seyreden formları komplikasyonlara yol açabilir. Yaz ve sonbahar dönemlerinde daha sık gözlenir. Fakat mesvimlerin kayması sonucu bu dönemlerde de hastalık kendisini gösteriyor. El ayak hastalığı insandan insana direkt temasla, solunum yolundan damlacıkla, eller yoluyla bulaşabilir. El ayak hastalığından korunmak için hijyen kurallarının uygulanması büyük önem taşıyor. Sık sık elleri yıkamak, hasta kişilerin eşyalarını kullanmaktan kaçınmak, enfekte olmuş kişilerle yakın temasta bulunmamaya dikkat etmek ve hastalığın yayılmasını önlemek için hijyenik önlemleri uygulamak önemlidir” şeklinde konuştu.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun hijyen olduğunu açıklayan Akcan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağıza ve yüze sürülmemesi hastalıkta büyük önem taşıyor. Hijyen kurallarına uymak hastalık riskini azaltabilir. Eğer çocuğumuz hasta olduysa kreş ve okula göndermekten ziyade evde istirahat etmesi daha sağlıklı olacaktır. Çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen konusunda daha dikkatli olunmalıdır.”

Kaynak:Konya'nın Sesi