Türkiye'deki araç piyasası büyük oranda değişecek! İşte yeni düzenlemeye dair detaylar..

Türkiye'deki araç piyasası büyük oranda değişecek!  İşte yeni düzenlemeye dair detaylar..
Türkiye'deki 0 ve ikinci el araç piyasasını doğrudan etkileyecek olan yeni düzenlemenin detayları netleşmeye başladı. Türkiye komşusu İran'ın uyguladığı 'ithalat' formülünü gündemine aldı.

Türkiye'deki 0 ve ikinci el araç piyasasını doğrudan etkileyecek olan yeni düzenlemenin detayları netleşmeye başladı. Türkiye komşusu İran'ın uyguladığı 'ithalat' formülünü gündemine aldı.

2020 yılının Mart ayında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koroanvirüs pandemisi sağlık hayatını etkilediği kadar ekonomiyi de alt üst etti.

Onlarca farklı sektörde yeni sorunlar oluşurken, onlarca farklı sektörlerde de yeni oluşumlar meydana geldi.

Pademiden en fazla olumsuz etkilenen sorun ise otomobil sektörü oldu. Çin'deki çip krizinin patlak vermesi ve otomobil üretimlerinde ciddi düşüşler sektörü daralttı.

otomotiv-cip-krizi.jpg

Çip krizinin üzerine ise navlun fiyatlarının artması ve tedarik- lojistik sektöründe yaşanan daralmalar eklendi ve özellikle Avrupa piyasası 0 araca ulaşmakta zorluklar yaşadı.

Asya-Avrupa kıtasında bu durumlar yaşanırken şüphesiz Türkiye'de bu durumlardan doğrudan etkilenen ülkelerin başında yer aldı.

Son 2,5 yılda 0 araca ulaşım güçleşirken ikinci el araç piyasası tavan yaptı. 25-30 yaşındaki otomobillerin afaki fiyatlara yükselmesinin ardından ortalama bir otomobile ulaşmak bile güçleşti.

Bu duruma artık 'dur' demek isteyen hükümet temsilcileri yakın zamanda İran'da gündeme gelen 'İkinci el otomobil ithalatını' değerlendirmeye aldı.

Kulislerde konuşulan tarih ise 2023 Sonbahar. 2024'den önce düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

otomotic-ithalati.jpeg

Bilindiği üzere yurt dışından Türkiye'ye araç getirilebiliyor ancak bu durum belli bir günle sınırlandırılıyor. Getirilen araç yalnızca 730 gün ülkede bulundurulabiliyor ve bu süresi dolduktan sonra ülkeden çıkış yapılması gerekiyor.

Türkiye, yakın zamanda ikinci el otomotiv ithalatı ile ilgili çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak ve yurt dışından ikinci el otomobiller ülkeye giriş yapabilecek.

Gerçekleştirilecek çalışmanın Türkiye'deki araç piyasasını düşüreceği ve hali hazırda 0 araçtan pahalı olan ikinci el araç piyasasındaki rakamlarını aşağıya çekmesi bekleniyor. Konya'nın Sesi Haber Merkezi

Kaynak:Konya'nın Sesi