İhsanın Derin Anlamı

توارى بجدران البيوت عن الورى
وانت بعين الله لو كنت تشعر
وتخشى عيون الناس ان ينظروا بها
ولم تخشى عين الله والله ينظر

Tüvârî bicüdran il buyûti anilverâ,ve ente biaynillehi lev künte teş'uru,ve tahşe uyûn en nêsi en yanzurû bihe,ve lem tehşe aynellahi vallahu yanzuru.
(Ey uygun olmayan işleri yapan kişi!) İnsanlar görmesin diye dört duvar arasında saklanıyosun ama, eğer (aklın varsa ve) düşünüyorsan Yüce Allah seni görüyor
(bunu bilesin) insanlar gözleriyle sana bakıp seni görmelerinden endişe ediyorsun, halbuki Yüce Allah bakıyor ve her şeyi görüyor( ama sen) onu hesaba katmıyorsun.

Rasulullah efendimize İhsan nedir diye sorulduğunda,Bir fakire bir kaç dirhem veya bir kaç dinar sadaka vermek diye tarif etmedi, kıyamete kadar baki kalacak o mübarek sözü söyledi.
"İhsan Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmendir, sen O'nu görmüyorsan o seni görür."
Buhari hadis no: 50.

Hz Ömer r.a zamanında sütünü pazarda satmak isteyen bir kadın ( nedeni ne olursa olsun) süte su karıştırmak istiyor, kızı diyor ki: Su karıştırma Halife Ömer görür, kadın: Halife nereden görsün görmez! Kız şöyle diyor: Halife Ömer görmezse Halifenin Rabbi( olan Yüce Allah) görür.

Abdullah b. Dinar diyor ki:
Hz.Ömer r.a ile Mekke'ye girerken bir çoban bize doğru geldi Hz. Ömer buyurdu ki: Bize bir koyun ver, çoban dedi ki : Ben köleyim koyunlar benim değil, Hz Ömer onu denemek maksadıyla bize bir koyun ver koyun sahibine efendine kurt yedi dersin, çoban: Peki o zaman Allah nerede? yani yüce Allah her şeyi görüyor ben nasıl sürünün sahibine kurt yedi diyebilirim ki.
Bunun üzerine Hz Ömer ağladı, Mekke'ye varınca köle olan o çabanı sordu sahibinden satın aldı âzad etti ,bir rivayete göre sürüyü de aldı ve ona hediye etti ve şöyle dedi: Öyle bir kelime söyledin ki dünyada seni azad etti, umarım ki Yüce Allah'tan ahirette de seni cehennemden azad eder.

Bu İhsan anlayışı ve murakabe şuuru müslümanlarda olursa ticaret ahlakı da düzelir iş ahlakı da düzelir hatta her şey düzelir.

Allah'ım bizlere ve bütün mü'min kardeşlerimize ihsanı yaşanması gerektiği gibi yaşamayı, murakabe şuurunu Rasulullah efendimizin Kur'an olan üstün ahlakını yaşamayı yaşatmayı neşretmeyi ve islamı temsil etmeyi nasip eyle.Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Özkan Arşivi