İlk kaptan o yılları Konya'nın Sesi'ne anlattı

İlk kaptan o yılları Konya'nın Sesi'ne anlattı
1976/1977 ile 1982/1983 dönemleri arasında Konyaspor’da forma giyen ve Konyaspor ile Konya İdman Yurdu takımlarının 1981’de birleşme sonrası takımın ilk kaptanlığını üstelenen Mustafa Bakım o günleri Konya’nın Sesi gazetesi ile paylaştı.

Dünyanın en şanslı futbolcuyum

1976/1977 ile 1982/1983 dönemleri arasında Konyaspor’da forma giyen ve Konyaspor ile Konya İdman Yurdu takımlarının 1981’de birleşme sonrası takımın ilk kaptanlığını üstelenen Mustafa Bakım o günleri Konya’nın Sesi gazetesi ile paylaştı. Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtlayan Kaptan Mustafa Bakım, Konyasporlu olmaktan, Konyaspor’da kaptanlık yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve kendini bu dünyadaki en şanslı isimlerden biri olarak hissettiğini ifade etti.

Futbola nasıl başladınız?

Futbolcu olmak istiyorsan öncelikle çok sevmek lazım. Ben çok hayaller kurdum, çok mücadeleler verdim. Hasan Altıoklar futbol kursu açmıştı, oraya gitmiştim, orada yetiştim.

Konyaspor formasıyla ilk maçınızı hatırlıyor musunuz?

Elbette hatırlıyorum. Hayatımın en önemli dönüm noktalarından bir tanesiydi. Çocukluk aşkım Konyaspor’da forma giyecektim, bu tarifsiz bir duyguydu. Konyaspor formasıyla ilk maçıma 1977 yılında çıkıtmışım. Takvim yaprakları 24 Nisan’ı gösteriyordu. Konya’da Malatyaspor ile karşılaşmıştık ve 2-0 kazanmıştık. Son 20 dakikada oyuna girmiştim. Konyaspor’da son maçıma ise 1983 yılında çıktım. Sezonun son maçıydı. Eskişehirspor ile oynamıştık. 2-0 kazanmıştık ve golün bir tanesini de ben atmıştım. Ardından soyunma odasında Eskişehirspor’a imza atmıştım.

Birleşme öncesi Konya’daki hava nasıldı?

İdman Yurdu ve Konyaspor farklı tesisleri kullanırdı. Zafer Çarşısı’nın eski adı İdman Yurdu’dur. Sata sata sadece lokal kaldı. Maçlar aynı sahada oynanırdı. Bir takım deplasmanda oynarken diğer takım iç sahada oynardı. Bir dönem aynı gruba denk gelmiştik. O zaman derbiler oynanmıştı. Çok güzeldi. O dönem İdman Yurdu’nun takımları iyiydi ama çok kötü yönetiliyordu. İyi oyuncular bulunuyordu. Konyaspor daha yerel bir takımdı, Konyalı oyuncular oynardı. Oyuncalar kendi aralarında arkadaşlık yapardı. Takımlar oyuncu alıp oyuncu verirdi. Transfer çalımları olurdu.

Konyaspor ile Konya İdman Yurdu’nun birleşmesi nasıl oldu?

80 ihtilalinden sonra böyle bir karar alındı. O dönem İdman Yurdu küme düşmüştü. Birleşme daha kolay olmuştu. Şehrin buna da ihtiyacı vardı. Hedef ortaktı, Süper Lig’e çıkmak bunu iki ayrı takımla yapmak zor oluyordu. Tek takımda güçleri birleştirmek daha doğruydu. Birleşmeden sonra bir anda kaynaştı herkes, sanki herkes istiyormuş da büyükler müsaade etmiyormuş gibi. Elbette siyah-beyaza vurgun olan isimlerde vardı. İsim Konyaspor’dan renkleri de İdman Yurdu’ndan alındı. Renkler o dönem yeşil-siyah olabilirdi. Yakışanı oydu. Ama yeşil-beyazda güzel.

Takımlar birleşiyor ve kaptan oluyorsunuz nasıl bir duyguydu?

O dönem iki Konya takımı birleşti. Konyaspor bana büyük bir rakam teklif etti. 1 adet 2,5 milyon TL’lik daire ek olarak 500 bin lirada para verdiler. Bunun yanında kaptanlıkta teklif ettiler. Göztepe, Ankaragücü, Antalyaspor, Boluspor’dan teklif aldım. Antalyaspor Konyaspor’un teklifine yakın bir teklif verdi. Bende Konya’da kalmak istedim. Birleşmeden sonra Konyaspor’un ilk kaptanı benim. Birleşmenin ilk maçı Hatayspor karşılaşmasıydı. 1-1 tamamlanmıştı. 81 yılında Beşiktaş ile özel maç yapmıştık. 2-1 kazanmıştık. Golün bir tanesini ben atmıştım. Çok güzel zamanlar, çok güzel yıllar geçirdik. Allah bizlere oynamayı nasip etti. Çok cefakar bir seyircimiz vardı. 79 sezonunda küme düşmüştük, taraftar yalnız bırakmadı.

Nasıl bir oyuncuydunuz?

Ben orta saha oyuncuydum. 8 numarada, 10 numarada oynardım.  Sağ-sol iç oynardım. Oral ile birlikte A takıma yükseldik. Genç takımda beraber yetiştik. O dönem Galip Türkan vardı. Eskişehir’den gelmişti, istifa etti. Talat Öncel hoca A takım hocası oldu ve bizleri oynatmaya başladı. Konyaspor’da 20 yaşında kaptanlık yaptım. Aralıksız 8 sezon oynadım. Çok gol attım. Her sene 10-12 gol atardım. Gole dönük oynardım. Allah vergisi meziyetlerim vardı. Sağ ve sol ayağımın ikisini de kullanırdım. Uzaktan güzel goller atardım. Duran topları iyi kullanırdım. İdmandan sonra çok çalışma gerekiyor. Ben çok çalışırdım. Yöneticilerimle iddiaya girerdim penaltı, frikik çalışırdım antrenman sonrasında. Çok iyi çalım atardım.

Konyaspor’dan ayrıldığınıza pişman mısınız?

Taraftar beni çok severdi. Eskişehir’e giderken çok yüklü bir bonservis ücreti ödedi Konyaspor’a 3 Milyon TL’ye transfer oldum. Pişman değilim ancak Bolu’nun teklifini kabul etsem belki İstanbul takımlarına transfer olabildim. O zaman menajer yok, her şeyi kendin planlıyorsun. Eskişehir’e transfer sürecimi anlatayım. Konyaspor ile Eskişehir karşılaşması vardı Konya’da. 2-0 kazanmıştık. Golün bir tanesini de ben attım. Maç sonu Eskişehirspor’a imza attım ve transfer oldum. Orada 1,5 yıl oynadım. Ardından Adanaspor’a kiralık gittim. En son Etibank’ta Seydişehir’de 2 yıl oynadıktan futbolu bıraktım.

Eski Atatürk Stadyumu yıkılırken ağladım

Konya Atatürk Stadyumu yıkıldığı zaman göz yaşlarına hakim olamadığını söyleyen Mustafa Bakım yıkın sürecinde o bölgeye gidemediğini sonrasında önünden geçerken içinin cız ettiğini eve gelip fotoğraflara bakıp tekrardan ağladığını ifade etti.

Eski stadyum yıkılırken neler hissettiniz?

Stadyum yıkılırken çok fazla acı çektim. Oradan geçerken bile halen duygularım. Eve gelip ağladığımı hatırlıyorum. Keşke oradan bir parça alabilseydim. Koltuk, ağ, çim çok isterdim saklamayı. Şu an konuşurken bile tüylerim diken diken oluyor. Keşke yıkılmasaydı. Restore edilebilirdi. Kapalı tribününü güzelliği çok başkaydı. Gözümüzü orada açtık. 2 numaralı antrenman sahası vardı. Çamur, yağmur, kar, buz çok fazla cefa çektik. Şimdi oraya camii yapılıyor belki namaz kılmaya giderim.

Konyaspor hakkında neler düşünüyorsunuz?

Konyaspor daha iyi yerleri hak ediyor. Şehir olarak şampiyonluğu hak ediyoruz. Umarım dünya gözüyle şampiyonluğu görebilirim. Oturduğum evde yeni stadyuma çok yakın. Yönetim kombine hediye verdi. Maçları arada izliyoruz. Arkadaşlarla toplanıyoruz. Stadyum birleştirici bir yer. Konyaspor son yıllarda çok büyük atılımlar yaptı. Tam bir Avrupa kulübü modunda. Tesisleri, stadyumu çok güzel. Keşke bu dönemde oynasaydım dediğim çok oluyor. Stadyumda maç izlerken frikik olduğunda canım gidiyor. Keşke ben kullansam diyorum.

Konyaspor iki tane kupa kazanınca neler hissettiniz?

Konyaspor iki kupa kazanınca çok sevindim. Hem Türkiye Kupası ve hem Süper Kupa kazanmıştı. Özellikle Beşiktaş’ı yenip kazandığı Süper Kupa maçını halen hatırlıyorum arada özetini izliyorum. Konyaspor Avrupa’ya gitti. 6 tane Avrupa maçının hepsinin maçını izledim. Serkan ve Moke’nin çarpışmasında kahrolmuştum. O çarpışma olmasaydı Konyaspor gruptan çıkacaktı.

Konyaspor altyapısını nasıl görüyorsunuz?

Konyaspor altyapı yaşlarında çalışan arkadaşlarım var, yetenekli oyuncular olduğunu söylüyorlar. O oyuncuların Konyaspor’a kazandırmak lazım. Bu gençler, çocuklar Konyaspor’un geleceği. Umarım kazandırabilirler. Konyaspor’da tesis noktasında hiçbir eksiklik yok. Sadece çok çalışmak gerekiyor. B antrenör belgem var. Ancak hiçbir kulüpte çalışmadım. Teklif gelmedi. Alt yaş gruplarında görev almak isterdim. Bizim gibi oyunculara görevler teklif edilmeliydi. Bildiklerimizi öğretmek açısından değerli katkılar yapabilirdik. 1 tane oğlum var. Futbolcu olmasını istedim ancak olmadı. Torunumu var Mustafa Yiğit Bakım. Onun için uğraşacağım. Çok isterim, kendini yetiştirsin, o da benim gibi Konyaspor’da oynasın. Vuruşları gösteriyorum.

Konyaspor’da futbolu bıraktıktan sonra görev aldınız mı?

Konyaspor’da futbolcu izleme komitesi başkanlığı yaptım. Norveç, Tunus, ve Makedonya’ya gittim. Beşiktaş’ın oyuncusu Atiba’yı izlemiştim. Atiba o zaman Kopenhag’ta oynuyordu. 2008 yılıydı. 1 milyon $’a Konyaspor’a anlaşması için zemin hazırlamıştım ama rakamı yüksek gördüler ve anlaşmak istemediler. Ardından PSV’de 3 sezon oynayıp Beşiktaş’a transfer oldu ve oranın bayrak adamı şimdi. Neredeyse heykelini dikeceler. O dönem Konyaspor’a kazandıralım istedim, ama olmamıştı.

Bu seneki Konyaspor’u nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şimdiki Konyaspor’a bakıyorum, kolej takımı gibi. Takımda bir ahenk var. İlhan hocayı da çok beğeniyorum. Konyaspor’un bugünkü kadrosunu hiçbir hoca ikinciliğe oynatamazdı. Sonrasında üçüncü yapamazdı. Umarım uzun yıllar Konyaspor’da görev yapar. Yeni bir jenerasyona ihtiyaç var. Emre, İlhan, Okan bu teknik direktörlere Türk futbolunun ihtiyacı var. Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli gibi isimlerin bırakması lazım. Fatih Özgökçen Bey’e hayran kaldım. Tam bir beyefendi, Konyaspor’a başkan olması çok yakışmış. 2-3 defa karşılaştık, sohbet ettim. Futboldan anlıyor, iş bitirici çok önemli bir isim. Türk futbolunda iyi başkanlar çıkıyor. Ali Koç bunlardan bir tanesi. Gerçekçi konuşuyor. Kendisini beğeniyorum. (ÖZEL SÖYLEŞİ / HALİL YILMAZER)

NOT: Haberde geçen ifadeler ve paylaşılan fotoğraf izinsiz kullanılamaz! 

+++++

Fotoğraflar 

1. fotoğraf: 1982 yılı. Mustafa Bakım Konyaspor formasıyla 

2. fotoğraf 1981 yılı. Konyaspor ve Konya İdman Yurdu takımlarının birleşmesi sonucu ortaya çıkan ilk 11 

3. fotoğraf: 1977 uılı siyah-beyaz Konyaspor 

4. fotoğraf: Birleşme sonrası ilk Hatay maçı. Konyaspor kaptanı mUstafa Bakım seremonide 

5. fotoğraf: Mustafa Bakım ve Yakın arkadaşı Oral

6. fotoğraf: Mustafa Bakım dönemin Konyaspor Başkanı Ahmet Şan'dan teşekkür plaketi alıyor 

7. fotoğraf: Mustafa Bakım Konya Büyükşehir Stadyumunun önüdeki çift başlı Anadolu Kartalı heykelinin önünde 

8. fotoğraf: Mustafa Bakım ve Spor Müdürümüz Halil Yılmazer Konya Büyükeşhir Stadyumunda