Çağdaş Çankaya: Kurtuluşumuz Altyapı

Çağdaş Çankaya: Kurtuluşumuz Altyapı
1922 Konyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Çankaya, sezonun ilk 10 haftasını, takım içindeki durumları ve takım içinde bulunana genç oyuncuların gelişimi hakkında Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

1922 Konyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Çankaya, sezonun ilk 10 haftasını, takım içindeki durumları ve takım içinde bulunana genç oyuncuların gelişimi hakkında Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

Türk futbol takımları için kurtuluşun altyapıda olduğuna dikkat çeken Çankaya; “Bu takımı yaşatırsak gerçekten çok değerli oyuncuları A takıma kazandırabiliriz. Kurtuluşumuz altyapı. Burayı doğru planlamalı ve yönlendirmemiz lazım” dedi.

RÖPORTAJ : HALİL YILMAZER

TFF 3.lig’i nasıl değerlendiriyorsunuz?

TFF 3. Lig’de bile genç oyuncu oynatılmıyor. En küçük kaçta olan oyuncu 1999 doğumlu. 24 yaşında oluyor. Çoğu futbol ülkesinde 24 yaşındaki oyuncu olgun oyuncu artık. Ancak bizim ülkemizde 3.Lig’de bile halen cesaret alıp oynatamıyor takımlar. Bu konuda bizlerin vicdanı çok rahat. Bizler U-17’den U-19’dan oyuncuları getirdik. Bunun tüm ülkede uygulanması lazım, değişim lazım. Federasyonun alt liglerde alt yapı oyuncu zorunluluğu getirmesi lazım. 4-5 alt yapı oyuncunun oynatılması zorunlu olması lazım. Şu an zorunluluk 1 oyuncu. Bu rakam daha da yukarı çıkması lazım. Bizlerin fikstür dezavantajı var. 8 maçlık süreçte aldığımız 10 puan kötü değildi. Son iki maçı kaybetmemiz bizler için doğal bir sonuç olabilir, daha kabul edilebilir. Mersin maçında iyi izlenimler aldık.

1922 Konyaspor şu an doğru yapılanmada mı?

Bizlerde geç kaldık elbette. Bu adımları daha erken atmamız gerekiyordu, daha önceden yapmış olsaydık önümüzü daha net görebilirdik. 3.Lig daha zor bir lig. İnanın 2.Lig daha rahat bir lig olurdu bu oyuncular için. Kendileri gösterirlerdi. 3.Lig daha temaslı ve daha rekabetçi. Bir alt lig BAL ve kimse oraya düşmek istemiyor. Deplasmana gidiyoruz ve sindirme çabası var. Tahrik ve agresifliklerle karşılaşıyor oyuncularımız. Top oynamak isteyen rakiplere karşı daha iyi oyunlar oynuyoruz. Gücümüz neticesinde oyun oynamak isteyen takımlara karşılık veriyoruz. Biraz puan alıp oyuncuları rahatlatırsak daha iyi oyunlar oynayacağız.

Son oynanan Yeni Mersin İY maçını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin maçına gidecek olursak. Belki futbolseverler Mersin’in tamamen oyunun hakimi olacağı maçı farka götüreceği bir oyun bekliyor. Ancak böyle bir maç olmadı. Ceza sahasından ekstra bir vuruşla gol buldular. Ali ile yüzde 100 kaçan pozisyonumuz var. Seçim Can’ın yine yüzde 100 verilmeyen bir penaltısı var. Son dakikalarda Seçim’in pozisyonuna ofsayt çalan bir hakemin lisansı sorgulanmalıdır. En az 15 metre var. İkinci yarıya baktığımız zaman 70.dakikaya kadar oyunu forse ettik. Pozisyonlarımız var. Deplasmanda oynadık, Mersin gibi güçlü bir ekip, Elbette onlarda hücum yaptı, 2 topları direkten döndü, bunlar doğal. Yediğimiz ikinci golden önce Ali’ye yapılan çok net bir faul var. Çalmadı hakem, gole yedik. Oyunun sağ bileğine net bir darbe var. Oyun ve mücadeleden oldukça memnunum.

Hafta sonu oynanacak Kütahya maçı var, nasıl bir maç öngörüyorsunuz?

Bu hafta Kütahya maçına çok iyi hazırlanacağız. İyi bir analiz yapacak. Tüm günümüzü analizlere ayırıyoruz. Kütahya’nın 4-5 tane maçı var elimizde. Kütahya ekibi de çok para harcayan takımlardan biri. Ancak sahada her şey eşit. Doğru işleri yaptığımız zaman rakibimizi mağlup edebiliriz. 3 puan alırsak bizi rahatlatacak. Genç takımları hepsi sorun yaşıyor. Bursa ve Eskişehir bunun en kuvvetli 2 örneği. Niğde Anadolu küme düştü. İşimiz Türkiye’de inanın kolay değil. Bayrampaşa örneği var onlarda toparlayamadı. Buradaki şu an ki durum sadece Konyaspor altyapısı ile ilgili değil. Lig genç oyuncu ligi değil. Takımların hepsi şampiyonluk yaşamış oyunculardan kurulu.

Oyuncuların gelişimleri nasıl ilerliyor?

Yaşar Kavas’ın 2-3 sene sonra çok farklı seviyeye geleceğini düşünüyorum. Henüz 18 yaşında ve çok tecrübeli, yetenekli forvet oyuncularına karşı mücadele ediyor. Ligin en genç defans oyuncularından biri, belki bir tanesi. Abdülsamet Kaya’nın çok ciddi bir potansiyeli var. Gol Kralı kendisi, onun o potansiyelini dışarı çıkartabilirsek çok farklı yerlere gidebilir. Hüseyin, Ali, Erkan.. Hepsi çok değerli. Oyuncuların isteği, hırsı, oynama alışkanlığı bizler için pozitif etkiler. Oyunu çirkinleştirmemeye çalışıyoruz. Doğru işler yapmak istiyoruz. İşimiz kolay değil. 1.Grup’ta 10 tane şampiyonluk parolası ile 25-30- hatta 35 trilyona kurulmuş takımlar var. Grubumuzdaki 7-8 takım 2.ligde yok. Diğer 2 grupta daha farklı pozisyon alabilirdik. Bu sene ligde kalabilirsek ki hedefimiz bu. Kesinlikle önümüzdeki senelerde daha iyi olacağız. U19’dan gelen 7-8 oyuncumuz bizlere çok iyi tepkiler verdi. Hepsinden memnunum. Sahada nasıl hareket edeceklerini öğrendiler. Her geçen gün, her geçen maç üzerine koyarak gidiyorlar. Bir sene içinde hemen bu oyunların çok iyi noktalara gelmesini beklemek hayalcilik olur. Onlara da haksızlık yapmış oluruz.

Çatalca maçında tahlisiz bir sakatlık oldu, neler söylersiniz?

Oğuzhan Uzun’un ayağı kırıldı Çatalca maçında. Bizler genç oyuncuyu hazırlıyoruz, Milli Takımlara gönderiyoruz. Saha içinde de bu gençleri birilerinin koruması lazım. Bunu yapacakta TFF’nin atadığı maçı yöneten hakem heyeti ve yönetici heyeti. Oğuzhan’ın ayağının kırıldığı pozisyonda faulü yapan oyuncuya sarı kart verilmedi. Bizler Türk futboluna hizmet ediyoruz. Son 3-4 maçta yaşadıklarımız inanılır şeyler değil. Acaba bizler bu şekilde genç oyuncular oynattığımız için sisteme karşı mı geliyoruz. Böyle mi düşünüyorlar? Bizler ödül beklerken aksine cezalandırılıyoruz.

Ozan Can Oruç’un performansını nasıl buluyorsunuz?

Ozan Can Oruç 4 sene önce kulübün ciddi paralar ödeyerek aldığı bir kaleci. Altınordu’dan alınan bir kaleci. Konyaspor’un 4.kalecisiydi. Turgutlu’ya kiralık gitti, geri geldi. Kulübün yatırım yaptığı bir kaleci. 2.Lig tecrübesi var ve bizlerde planlama içine aldık. Bireysel anlamda sıkıntılar yaşadık. Ritim yakalama sorunlarımız var. Özellikle deplasman oyunlarında kalecinin biraz maçı tutması lazım. Gelişime açık. Ciddi bir yatırım yapılmış ve bizim geliştirmemiz lazım. Bir şekilde oynaması gerekiyor.

Oyun içi aksiyonlardan memnun musunuz?

Maçlara iyi başlangıç yapıyoruz ancak ikinci yarılarına başlarken genelde sorunlar yaşıyoruz. Bu konunun üzerine oldukça çalışıyoruz, Gol yedikten sonraki oyuncular mental olarak düşüşler yaşıyor. İkili görüşmelerimizde bunları gördük. Psikolog yardımı aldık, bunu aşamaya çalışıyoruz. Fiziksel bir sorunumuz yok. Oyuncuları puan kaybetme korkusu sarıyor. Konsantre etmek için her türlü çabayı sar ediyorum. Bizlerde bazen donup kalıyoruz, bir anda 2 oluyor maç ve müdahale edemiyoruz. Bireysel hatalar yapmak saha içinde bizleri çok bozuyor. Bazen bu tip genç takımlarda bu sorunları yaşayabiliyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor. Seçim’in agresifliğini kırdık. Faydalı oluyoruz. Daha olgun oynuyor bazı oyuncularımız. İşin geliştirme tarafındayız. 28-32 yaş aralığında bir takımımız yok.

Halen akademiyi takip ediyor musunuz?

U-17 ve U-19’da halen takipteyim. Antrenmanalara gidiyorum, izliyorum. Ataberk çok yetenekli. Dev arasında gerekli olursa takviyeler olabilir. Mehmet Ali Büyüksayar A takımda süre şansı bulamıyor. Takımda görmek isteriz ama oyuncunun buraya olan yaklaşımı önemli. Mehmet ALİ ve Ahmet sorusu çok geliyor. Hocam bu takımda oynamazlar mı diyerek. Oyuncu buraya gelmek istemezse ben nasıl alabilirim. Oyuncunun istemesi lazım. Onların hepsi benim oyuncum, bizden talep olur ama bu işler karşılıklı.

İlhan Palut ile iletişiminiz nasıl ?

İlhan hoca ile iletişimimiz iyi. Geçen sene U-19’da çalışırken her deplasmana beraber gidiyorduk, istişare ediyorduk. Karakter olarak çok düzgün ve mükemmel bir kişiliği var. Bizleri zaman zaman yönlendiriyor. Mevcuttaki projenin hayata geçmesi içinde bizlere destek oldu ve doğru yapıldığını ifade etti. Yardımcıları Osman ve Bekir hoca ile de aramız çok iyi. Sürekli bizlere moral veriyorlar. Destek oluyorlar. Amacımız A takıma doğru oyuncu hazırlamak.

Şehrin sizlere destek olduğunu düşünüyor musunuz?

Yönetim her zaman destek oluyor. Belli bir bütçemiz var ve onun üzerinden takım yapıldı. Takımın iyi olduğunu ve bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kötü niyetli değiller. Herkes eleştiriyor ama eli taşın altına koyacak insan bulmakta zorluk çekiyoruz. Konya’da destek almamız lazım, destek görmemiz lazım. Bu kulüp şehrin. Bu takım gözbebeği olması lazım. Bu takımı yaşatırsak gerçekten çok değerli oyuncuları A takıma kazandırabiliriz. Kurtuluşumuz altyapı. Burayı doğru planlamalı ve yönlendirmemiz lazım. Bazı noktalarda çok yalnız kaldım. Camianın içinden geldiğim için bunu göğüsledim. Şehrin ileri gelenleri destek olması lazım. Biraz destek. Bu oyuncular bu kulüp Konya’nın. Benim ömrüm sahalarda alt yapılarda geçti. İlk defa profesyonel anlamda buradayım. Daha önce teklifler geldi ama ben alt yapıda kaldım. Ben yetiştirdiğim oyuncuları oynatmak için buraya geldim. Ben ömrümü verdim. Oyuncuları kendi cebimden paralar vererek evlerinden alarak antrenmanalara getirdim, götürdüm. Konyaspor’un transfer yasağı aldığı ve Konya Şeker altyapısından oyuncuları A takıma çıkardığı seneyi bu seneye benzetiyorum. İlk 11’de Konya nüfuslu 7 tane oyuncu oynatıyorum. Şu an oyuncuların U11’de, U12’de antrenörlüğü yapıyordum ben. Alt yapıdan geliyor hepsi. Bu şehrin çocuğu. Bu çocuklara şehir sahip çıkmayacakta kim çıkacak. Yıllardır memleketin çocukları neden oynamıyor diye eleştiriyor herkes. Bu sorumluluğu benden başkası da almaz. Köstek olmak yerine destek olmak lazım. A takımda Mehmet Ali, Ahmet niye oynamıyor diye eleştiriyor. Selçuk Üniversitesi Stadyumunda oynuyor Konyalı oyuncular. Neden boş tribünler. Neden destek yok. Konuşmak kolay. Konyaspor’a da yeterince destek yok, bizlere de yok.