Uzmanı Uyardı: Felaketin Aynası Konya’da

Uzmanı Uyardı: Felaketin Aynası Konya’da
 İnternet Editörü
Konya’da iklim krizi ile ilgili çok geç olmadan önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen İklim Değişikliği Uzmanı Dr. Doğanay Tolunay, “Felaketin aynası Konya" dedi.

Son günlerde yaşanan kuraklık ve iklim krizi bütün ülkeleri etkilediği gibi Türkiye’yi de derinden sarsıyor.

Özellikle Konya gibi tarımın göz bebeği olan illerde yaşanan kuraklık ilerleyen süreçte yaşanacak olası krizlerin ilk sinyallerini veriyor.

Konya’da çok geç olmadan önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen İklim Değişikliği Uzmanı Dr. Doğanay Tolunay, ilerleyen yıllarda özellikle İç Anadolu’da yüzde 20-30’lar civarında yağışlarda azalmalar görüleceğini ve bu azalmalar ve sıcaklık sebebiyle de olan suyun çekilerek kuraklığa doğru bir gidiş olacağını belirtti.

FELAKET SENARYOLARININ AYNASI OBRUKLAR

Tüm bu kuraklık felaket senaryolarının aynasının obruklar olduğunu belirten Tolunay, “Öncelikle tüm Konyalıların bildiği ve farkında olduğu gibi tarımsal anlamda bir değişim ve dönüşüm var. O eski bildiğimiz sulama yapılmadan buğday ve arpa gibi ürünlerin ekildiği dönemlerden, yavaş yavaş daha fazla para kazanılan mısır üretimine geçildi. Mısır, yonca gibi yem bitkilerine çok ciddi su gerekiyor. Bunu da yeraltı sularından çekiyoruz.

Konya’da inanılmaz sayıda kuyu olduğunu da görüyoruz. Yeraltı sularına bu kadar yüklenildiği için her yıl 5 ila 10 metre civarında yeraltı su seviyesi ile birlikte de toprağın içinde suyu tutan kalsiyum karbonatlar aşağı doğru çekilince obruklar oluşuyor. Son 10-15 yılda yeraltından çekilen su miktarı ile obruklar arasında yakın ilişki olduğunu anlıyoruz. Dolayısıyla hem kuraklığın hem de obrukların sebebi belli. Bu sebeple tarımsal ürün desenimizi acilen değiştirmemiz, çiftçimizi bilinçlendirmemiz ve kuru tarım usullerine yavaş yavaş geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MİLLİ SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

İklim krizi ile ilgili gerekli önlemlerin alınması halinde hala bir ümit olduğunun altını çizen Tolunay, “Çünkü ümidimizin bittiği noktada hiçbir şey yapmamamız lazım. Zaten bu konuda araştırma ve incelemeler yapmamızın sebeplerinden en önemlisi bu. Hala geç değil.

Ama geç kaldığımız her gün ülkemiz ve dünyamız adına daha da kötüye gidiyoruz. O nedenle kuraklık, iklim değişikliği, seller, obruklar, çölleşme her neyse hepsi konusunda bir milli seferberlik ilan edilmeli diye düşünüyorum.

Çünkü aslında yaşanan tüm aşırı hava olayları bizim geleceğimizi ve bekamızı etkileyen önemli sorunlar. Bütün dikkatimizi buraya çekmek için geç kalmamamız lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi