Uzman İsim Açıkladı: Konya Sarsılmaya Devam Edecek Mi?

Uzman İsim Açıkladı: Konya Sarsılmaya Devam Edecek Mi?
Konya Kulu’da meydana gelen 4.8 şiddetindeki depremin ardından Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgedeki fay zonları hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne bilgiler verdi.

Konya’nın Kulu ilçesinde sabah saatlerinde yaşanan 4.8 şiddetindeki deprem hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Fetullah Arık “Kulu’daki deprem Konya’da yer alan iki önemli fay hattı Tuz Gölü fay zonu ve Yeniceoba fay zonunun arasında bir bölgede gerçekleşti. Deprem Kulu’nun Ömeranlı eski adıyla Tavşançalı Zincirlikuyu Mahallesi arasındaki bir bölgeyi kapsıyor. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün diri fay haritasında olmayan bir fay üzerinde meydana geldi. Bölgede genellikle düz alüvyon zeminler olduğu için çoğu zaman diri faylar deprem ürettikten sonra araştırılabiliyor. Burada da gerekli araştırmalar yapılacaktır” dedi.

AFAD’IN DEPREM HARİTASINDA YER ALAN FAY ZONUNDAN UZAK!

Kulu’nun olduğu bölgenin Tuz Gölü fay zonuna daha yakın olduğunu söyleyen Arık, “Kulu Konya’nın kuzeyinde yer alıyor. Kulu’nun olduğu bölge Tuz Gölü fay zonuna daha yakın, yaklaşık 25 kilometre güney batısında yer alıyor, Konya kent merkezine göre de kuzeyde kalıyor. Faylar çalışırken genellikle yüzeyde fayın oluşturduğu hareketten meydana gelen bir takım izler var yer bilimcilerin de iyi bildiği birçok farklı belirti var. Bunlar belli olmuyorsa görünmüyorsa o durumda fay deprem ürettikten sonra önemli hale gelebiliyor. Bölge detayları açıklıyor. Sismotektonik yapıların ortaya konması yüzeyde başka belirti varsa görülmemişse onların çalışılmasıyla fayın boyutlarıyla ilgili bilgiler ortaya konuluyor. MTA’nın diri fay haritası güncel bir harita uzun yıllar çalışma sonucu üretilmiş bir harita ama Türkiye’deki bütün diri fayları kapsamıyor olabilir. Çünkü pek çoğu deprem üretmemiştir” İfadelerine yer verdi.

ORTA ÖLÇEKLİ BİR DEPREM

Depremin Konya geneline bakıldığında orta ölçekli olduğunu belirten Arık, “Bu deprem orta büyüklükteki bir deprem bu tür depremlerde dünyada genellikle can kaybı ya da hasar beklenmez. İnsanlar hisseder, bir takım etkileri olur. Şu ana kadar sahada olan ekiplerden aldığımız bilgilere göre herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil. Bu sevindirici bir gelişme. Geçmişte daha küçük depremlerde daha büyük hasarlar oluşmuştu. Belki de insanların az yaşadığı bir yerde meydana gelmesinden kaynaklı bir durum. Derinlik açısından sığ bir deprem 30 kilometre ama yine de sığ bir deprem ve Konya genelinde baktığımız zaman oluşan büyük depremlerden bir tanesi. Mekanizma olarak orta büyüklükte bir deprem ancak Konya ölçeğine baktığımızda Konya’daki büyük depremlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Depremlerin birbiriyle ilişkilendirilmesi hakkında konuşan Arık, “Türkiye 6 Şubatta çok büyük iki deprem yaşadı bunların tezahürü olacaktır. Bütün Anadolu kıtası hareketlendi çünkü. Bunlarla da ilişkisinin kurulabilmesi için ciddi bir araştırma yapılması gerekiyor. Bir deprem diğerini tetikleyecek beklentisinde olmamak lazım. Her fayın kendi mekanizmaları var enerji biriktiği zaman enerji boşalımı meydana geliyor deprem üretiyor. Vatandaşımıza geçmiş olsun hazırlıklı olmamız lazım” dedi.

-BÜŞRA GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi