Önceden Cenazelerde Veriliyordu! Şimdi Konya’ya Gelen Almadan Gitmiyor!
Konya denilince akla gelen lezzetlerden birisi hiç şüphesiz Mevlana Şekeri olarak da bilinen peynir şekeri, yaz ayları boyunca yok satıyor. Neredeyse herkesin Konya’dan giderken valizine üçer beşer paket mutlaka eklediği Mevlana Şekeri, sadece üç malzeme ile dillere destan bir lezzet sunuyor.
Kar beyazı rengi ile Konya’nın incisi haline gelen Mevlana Şekeri’nin tarihi 1950’li yıllara dayanıyor.
ÖNCEDEN CENAZELERDE VERİLİYORDU
Geçmişte cenazelerde taziye evlerinde ikram edilen şeker aynı zamanda dürüm içerisinde de tüketiliyordu.
Zaman içerisinde bu durum değişti ve Mevlana Şekeri Konya’ya gelenlerin en çok sevdiği lezzet haline dönüştü.
Geçmişten günümüze Konya ile özdeşleşen ve dünyaya satılan Mevlana Şekeri önceleri sadece Mevlana Türbesi civarında satılıyor olsa da şimdilerde her yerde bulmak mümkün.
PEKİ BU ÜNÜ SINIRLARI AŞAN LEZZET NASIL YAPILIYOR?
Sadece üç malzeme ile yapılan Mevlana Şekeri, şeker, su, sitrik asitten oluşuyor. Ağartma makinaları sayesinde o çok sevdiğimiz kar beyaz rengini alıyor.
Beyazlatma işlemi bittikten sonra ise kalıplara paylaştırılan Mevlana Şekeri son halini alıyor. Fakat işlemler bununla sınırlı değil. Sergi üzerinde bir gün bekletilen şeker, su ile devamlı nemlendirilerek o yumuşak hale gelmesi sağlanıyor.
Asıl hali beyaz olan Mevlana Şekeri renkli de yapılabiliyor. Fakat bu şekil için biraz renklendirici kullanılıyor.
Özellikle Şeb-i Arus, Mistik Müzik Festivali gibi dönemlerde şehre gelen turistler tarafından çok fazla talep gösterilen Mevlana Şekeri, Konya’nın simgesi olmaya devam ediyor.
Kaynak:Konya'nın Sesi