Miraç Kandili’nde hangi ibadetler yapılır?

Hazreti Muhammed'in (sav), Allah'ın daveti üzerine Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, bu gece idrak edilecek.
Miraç Kandili ile ilgili ibadetler de bugün Müslümanlar tarafından merak edilmeye başladı. Peki, Müslümanlar Miraç Kandili’ni nasıl ihya edebilir? Bu geceye ait ibadet tavsiyeleri var mıdır? Miraç Kandili’nde yapılan ibadetlerin fazileti nedir?
Tüm bu soruların cevaplarını Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek cevapladı.
Şimşek, “Bu geceye özgü herhangi bir ibadet yoktur. Ancak bizler aciz ve günahkar kullar olarak her anın her vaktin kıymetini bilmeli ve bağışlanmamız için vesileleler ve yollar aramalıyız” dedi.
İşte bu gece ve her gece bir Müslüman olarak yapılabilecek ibadetler:
1. Kur'ân-ı Kerim okunmalı, manasını anlamaya çalışmalı, meal ve tefsirini okumak suretiyle Rabbimizin bize olan mesajlarını kavramaya çalışmalı.
2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı.
6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
7. Mü'minlerle helalleşilmeli, onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
9. Kişi kendine ve diğer mü'min kardeşlerine, hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
10. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
12. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.
13. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e-posta ile tebrik edilmeli duaları istenmeli.
14. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
15. Bu mübarek kandili fırsat bilip, samimi bir kalp ve yakarışla Allah’a tevbe etmeliyiz. Kendimizi hesaba çekmeliyiz. Niçin yaratıldığımızı, dünyaya niçin gönderildiğimizi, İslâm’ın istediği kamil ve ideal bir mü’min modeline uygun olarak yaşayıp yaşamadığımızı düşünmeliyiz.
16. Bu kandil münasebetiyle İslâm’ın bizden istediği birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi ve saygı gibi duyguları aramızda pekiştirmeliyiz.
•Büşra Gültaş