Konya’nın köyü ile Büyük Taarruz arasında öyle bir bağlantı çıktı ki!

Konya’nın köyü ile Büyük Taarruz arasında öyle bir bağlantı çıktı ki!
 İnternet Editörü
Konya’da bulunan birçok köy ve mahalle ismini tarihte yaşanan bazı olaylardan alıyor. Fakat öyle bir köy var ki simini okuyan bir daha okuyor. Peki, köyün Büyük Taarruz ile bağlantısı ne? İşte detaylar…

Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı olan Cankurtaran Köyü, adıyla duyanları şaşırtmaya devam ediyor. Köyün ismi 1920’li yılların başında Yörük Damları olarak kayıtlarda geçiyor. Fakat, yaşanan olaylardan sonra köye bu ismin nasıl verildiği yıllardır dilden dile hikayelerle anlatılıyor.

Peki, Cankurtaran Köyü’nün ismi nereden geliyor. İşte sizi okuyunca hayretler içerisinde bırakacak o hikaye…

a.jpg

‘CANKURTARAN GİBİSİNİZ’

Anlatılan hikayelerden birisine göre, Akşehir-Yalvaç Beli denen güzergahta çok fazla kar yağdığı zamanlarda yollar aylarca kapanırdı. Şimdiki gibi bir yol açma çalışması da yapılamadığı için o yol üzerinde, fırtınaya yakalananlar, yolda kalanlar, donmak üzere olanlar çok fazlaydı. Cankurtaran Köyü de bu yolun üzerinde olduğu için köyün halkı yolda kalanlara yardıma koşardı. Kurtarılanlar tarafından, ‘Cankurtaran gibisiniz’ denildiği için de isimleri o şekilde kaldı.

kis201322.jpg

ASKERLERE YARDIMCI OLMUŞLAR

Köylülerin anlattığı başka bir rivayete göre, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un öncesinde burada bir bölük asker kışı geçiriyor. O dönemlerde de kış çetin şartlarda geçtiği için köy halkına askerlere yardım ettikleri için ‘Cankurtaran’ deniliyor.

Kaynak:Konya'nın Sesi