Konyalıların en çok sevdiği türkünün hikayesi yürek burkuyor

Konyalıların en çok sevdiği türkünün hikayesi yürek burkuyor
 İnternet Editörü
Anadolu’nun her yöresinin kendine ait bir türküsü ve bu türkülerin de hikayeleri var. Bazı türkülerin hikayeleri ise duyanları şaşırtıyor. İşte Konyalıların çok sevdiği türkünün ilginç hikayesi…

Türküler Türk toplumunun duygularını, hikayelerini, özelliklerini, gelenek ve göreneklerini her dönem en güzel şekilde yansıtıyor.

Anadolu’nun her yöresine ait birbirinden güzel türküler, kimi zaman bilinmeyen hikayeleri ile dilden dile dolaşıyor. Bu türkülerden bir tanesi de Konya’ya ait olan Sille Türküsü…

DÜĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Her ne kadar Konya’da düğünlerde kaşık havası olarak çalınsa da aslında bugün dillere destan olan Sille Türküsü’nün aslında hazin bir hikayesi var.

Sözleri anonim olan ve Sanatçı Rıza Konyalı tarafından derlenen Sille Türküsü’nün sözlerinin bir kısmı şöyle;

Şu Sille'den Gece Geçtim Görmedim,

Annem Annem Annem

Acı Tatlı Sular İçtim Ölmedim,

Annem Annem Annem….

SİLLELİ ASKERİN ANNESİNE ÖZLEMİ ANLATILIYOR

Yıllarca dilden dile dolaşan türkü özellikle düğünlerde eğlenceli melodisi ile vazgeçilmez oldu. Fakat bu kadar eğlenceli melodi ile dinlenen Sille Türküsü’nün acıklı bir hikayesi olduğu biliniyor.

O hikaye ise şöyle anlatılıyor;

Savaş yıllarında Konya Silleli bir asker, gittiği bir sefer dönüşü Sille üzerinden geçerken annesini bir kerecik görmek ister fakat göremez.

Annesini görmek için elinde belki de tek şans olduğunu düşünen askerin ağzından türkünün sözleri dökülür; “Şu Sille'den Gece Geçtim Görmedim, Annem Annem Annem..”

Böylece dilden dile o sözler dolaşır ve günümüze kadar Silleli askerin ağıtı gelir.

İşte Rıza Konyalı’nın dilinden Sille Türküsü;

Kaynak:Konya'nın Sesi