Konyalılardan Zam Furyasına Tepki!

Konyalılardan Zam Furyasına Tepki!
 İnternet Editörü
Konya’da son dönemde gıda ve ulaşım fiyatlarına zam gelmesi ve bu gerçekleşen zamların hiçbir gerçekçi dayanağının olmaması vatandaşların tepkisine sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde Konya Fırıncılar Odası önce ekmeğe ardından da etliekmek hamuru ve etliekmek fiyatlarına zam yaptıklarını açıkladı. Konya’da en ucuz ekmek 9 lira olarak satılacak, bunun yanında tek etliekmek fiyatı ise 220 lira olarak belirlendi. Tüm bu zamların yanında makarnalık buğday fiyatının 9/11 TL aralığından 8/9,70 aralığına düşmesi, işçi maliyetlerinde herhangi bir artış bulunmaması, bunun yanında dolar/TL ve euro TL kur fiyatlarının çok fazla artış göstermemesi hatta adeta yerinde sayması, un fiyatlarında afaki zamlar bulunmaması vatandaşların tepkisini çekti.

KONYALILAR, ODA BAŞKANLARINA SİTEM ETTİ

Hiçbir girdi maliyetine zam gelmemesine rağmen ekmek gibi vatandaşın en zaruri ihtiyaçlarına bu derece zam gelmesini eleştiren Konyalılar, oda başkanlarına sitem etti. Bayram öncesi böyle bir zammın gerekçesinin ne olduğunun açıklanmasını isteyen vatandaşlar, “Kurban Bayramı’nda en çok ekmek alınır, etliekmek yaptırılır. Şimdi bu kararla onu da yiyemeyeceğiz” dedi.

EKMEĞE BİR YIL GEÇMEDEN İKİNCİ ZAM

Konya’da en son ekim ayında ekmeğe yüzde 100 zam yapılmıştı ve fiyatı 3,5 TL’den 7 TL’ye çıkartılmıştı. Bu zammın üstünden henüz 1 yıl geçmeden ikinci bir zam daha yapıldı. Yeni yılın ilk günlerinde et fiyatları yükselmişti ancak şu an et fiyatlarında da düşüş sürüyor. Şubat ayında 550-600 TL’den satılan dana kıymanın fiyatı İç Anadolu Bölgesi’nde 319 TL’den yine şubat ayında 450-500 TL’den satılan kuzu eti fiyatı ise 375 TL’den satılıyor. Bu şekilde etliekmeğin ham maddesi haline gelen et fiyatlarındaki bu düşüş uzmanlara göre Kurban Bayramı’nın ardından da düşmeye devam edecek.

MALİYETLERDE HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Öte yandan gıdanın yanı sıra Konya’da ulaşıma da arka arkaya zam uygulandı. Taksi ve dolmuş ücretlerine 10 Haziran itibariyle yeni zam uygulandı. Buna göre, dolmuş indi bindi ücreti 15 liraya mesafesine göre yolculuk ücret 18-20 liraya yükseltildi. Taksi ücretlerinde ise taksimetre açılışı 30 lira, kısa mesafe indir-bindi ücret 100 lira olarak belirlendi. İş yerlerinin en önemli giderlerinden olan işçi maliyetlerinde ise herhangi bir değişiklik yok. Geçtiğimiz yıllarda asgari ücrete temmuz ayında yeni bir zam yapma kararı alan hükmet temsilcileri 2024 yılında tek zammın Ocak ayında yapılacağını ifade etti. Merkezi Hükümet temsilcileri Temmuz ayında asgari ücrete zam yapmayacaklarını yine geçtiğimiz günlerde açıklamışlardı.

VATANDAŞIN ZAM ALGISINI BOZDULAR

Konu hakkında gazetemize konuşan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Günümüzde son birkaç senedir özellikle pandemiden sonra fiyatların bozulmasıyla fiyat algısı çok değişti. İnsanlar en ufak bir şeye zam geldiği zaman her şeye birden zam yapıyor. Ve şu anda çoğu ürünün fiyatı gerçek maliyetinin çok çok üstünde. Böyle olunca da vatandaşın fiyat algısı bozuldu. Algı bozulmasını fırsat bilenler de çoğaldı. 80 liraya satanda var 180 liraya satanda. Bu sebeple belediye ve zabıta tarafından bu durumun takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela bir etliekmek yapımına baktığımız normal zamlı fiyattan satan da var tam tersi daha düşük fiyatlara satan da. Genelde maliyetinin altında satılan hiçbir ürünü biz vatandaşlarımıza tavsiye etmiyoruz. Çünkü maliyetin altında satılan her ürünün kalitesinde de bir düşüş yaşanıyor demektir” diye konuştu. Zamları hiçbir zaman tasvip etmediklerini ifade eden Dinç, “Mesela etin fiyatı bir ara çok fazla şişmişti. Ama, ‘yurtdışından et ithalinin kapısı açılacak’ tarzı açıklamalardan sonra et fiyatları gevşedi. Burada haksız yere yapılan zamlar söz konusu. Burada devlet işe el atıp hızlı bir şekilde piyasayı regüle edebilir” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi