Konyalılar Bu Mekanı Mesken Tuttu! Hafta sonları dolup taşıyor!
Atlı binicilik sadece bir hobi değil, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştiren bir aktivite olarak da görülüyor. Konya At Çiftliği sahibi Mustafa Kazancı, atlı biniciliğin bir dizi fiziksel ve psikolojik faydası olduğunu söyledi.
Fiziksel ve psikolojik faydaların yanı sıra sosyal bağlantıları da kuvvetlendiren atlı binicilik, her yaş grubundan insan için erişilebilir bir aktivite ve sağlıklı yaşam tarzını destekleyen birçok faydaya da sahip. Konya At Çiftliği Sahibi Mustafa Kazancı, çiftlikte binicilik, atçılık ve atlı okçuluk üzerine hizmetlerin verildiğini belirterek atlı binicilikle alakalı detayları anlattı.
HASTALIKLAR, AT ÜZERİNDE AŞILABİLİR
Fiziksel ve psikolojik faydaların yanı sıra atlı biniciliğin sosyal bağlantıları da kuvvetlendirdiğinin altını çizen Kazancı, özellikle kas ve gelişme hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu, otizm, spastizm hastalıklarının tedavisinde tıbba yardımcı olan atların, iyileştirme sürecini hızlandırdığını belirti. Kazancı, “Şuan toplumumuzun buna çok ihtiyacı var ben bu terapilerin Türkiye’de de yaygınlaşmasını isterim. Psikolojik hastalıklarda ilaç tedavisi yerine at ile tedavi daha verimli ve sağlıklı olur” ifadesini kullandı.
ATLAR ÇOCUKLARI EĞİTİYOR
Çocukların burada karakteri ortaya çıktığı ve kendilerini keşfettiğinin altını çizen Mustafa Kazancı, “Özellikle küçük yaşta atlarla tanışan çocukların hayvan sevgisinden dolayı merhamet duyguları gelişiyor. Kişilerle rahatça diyalog kurabiliyor, grup çalışmalarında paylaşımcı bir kişilik ortaya çıkıyor.
Atını koruma iç güdüsü ile malzemelerini de koruma iç güdüsü oluşuyor. Atlar güçlü hayvanlar, çocuklar bunu biliyor ve bu güçlü hayvanları yönlendirebildikleri için özgüvenleri artıyor, diğer bireylere göre özgüvenli yetişiyorlar. Küçük yaşlarda ata binen atı kontrol eden çocuk, özgüven olarak hayata bakış açısı olarak daha net oluyor. Ben atı yönetebiliyorsam demek ki ben çok güzel işler başarıyorum diyor” şeklinde konuştu.
İNSAN ÖMRÜNDE BİR KEZ DE OLSUN ATA BİNMELİ
“Atlar insanları en çok hisseden hayvanlardır. Biz onlara zaten hayvanda demiyoruz kardeş, evlat diyoruz” diyen Kazancı, “Bir binici ata bindiği zaman iki canlı tek ruh diyoruz. Ruhlar birleşiyor, kalpler birleşiyor tedavide bu noktada başlıyor. Ata bindiğiniz zaman at sizi tamamen hissediyor hastamı, üzüntülümü sevinçlimi, korkuyor mu, cesaretlimi hepsini hissediyor ve binicisine göre hareket etmeye başlıyor. Çocuk mu yetişkin mi onu bile biliyor, ona göre hareket ediyor. Çocuklarda daha sakin hareket ediyor yetişkinlerde biraz daha hızlı hareket ediyor” dedi.
GELİP BİR BAŞLANGIÇ YAPIN!
Kazancı, atların cüsseleri büyük olduğu için insanların korktuğunu bunun ise insanların atlarla hiç tanışmamış olmasından kaynaklandığını öne sürerek “Bireyler onların zarar verebileceğini, büyük olduğu için kontrol edilemeyeceğini ve elinden kaçırabileceğini düşünüyorlar. Biz binicilik tesisleri olarak bu tür olayların olmaması için atları yetiştiriyoruz.” dedi. Bireylerin terapisi öncesinde atları da tıpkı insanlar gibi terapi ettiklerini söyleyen Kazancı, “Atları acemilerin binebileceği, atın yanına hiç yaklaşmamış insanların yaklaşıp sevebileceği hallere getiriyoruz. Eğer bulundukları imkanlar dahilinde profesyonel bir at çiftliği varsa orada gidip atları sevip bir kez üzerine binip bizim bu anlattıklarımızı yaşayıp görebilirler” ifadesini kullandı.
Kaynak:Konya'nın Sesi