Konya’da Görülmesi Gereken Müzeler!


Konya, tarihin ve kültürün izlerini taşıyan birçok müzeye ev sahipliği yapıyor. Mevlana Müzesi'nden Müze Meram’a, İnce Minare Müzesi'nden Konya Etnografya Müzesi'ne kadar farklı dönemlere ait eserleri ve Konya'nın yöresel kültürünü keşfedebileceğiniz birçok müze var.
Hiç şüphesiz Konya’nın en önemli değerlerinden birisi Mevlana… Ünü Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya yayılan ve her yıl milyonlarca misafir ağırlayan Mevlana Müzesi’ni bu listenin dışında tuttuk.
Sizlere daha az bilinen ve görülmesi gereken müzeleri sıraladık.
İşte yaz tatilinde Konya’yı ziyaret eden turistler için hazırladığımız birbirinden güzel müzeler:
1. PANORAMA MÜZESİ
Karatay sınırlarında bulunan Konya Panorama Müzesi, Mevlâna Müzesi’nin yaklaşık 500 metre ilerisinde konumlandırıldı. Selçuklu üslûbuyla düzenlenmiş giriş kapısı, müzenin Konya tarihine dair size sunacaklarının yalnızca bir fragmanı olarak öne çıkar.
360 derecelik kubbeli panoramasıyla, ziyaretçilerini 1200’lü yılların Konya’sına götüren Panorama Müzesi, Türkiye’nin ikinci kubbeli panoraması olarak ün kazandı. Müzenin amacı, Hazreti Mevlâna’yı ziyaretçilere tanıtmak, dönemin Konya’sında kendisinin ve ailesinin sahip olduğu etkiyi onlara aktarmaktır. Müze, hem Mevlâna Celalettin Rûmi hem de Erken Hristiyanlık Dönemi üzerinden Konya’nın yüzyıllardır sahip olduğu ve özenle koruduğu hoşgörü ilkesinin altını çiziyor.
Müzenin fiziki olarak en çok öne çıkan özelliklerinden biri, oldukça gerçekçi insan heykelleridir. Silikondan yapılma bu heykeller, diğer tüm çizim, maket ve figürlerle birlikte, toplamda 4,460 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 2017 yılında tamamlanan müze, açılışından tam 800 yıl öncesine ışık tutarak, hipergerçekliğiyle bu dönemi en güzel şekilde yeniden canlandırıyor.

2. MÜZE MERAM
Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi, Meram Belediyesi tarafından şehrin seçkin konumlarından Dutlu Kır bölgesinde bulunuyor. 2024 Mayıs ayında hizmet vermeye başlayan müze, şehrin geleneksel mimari dokusu referans alınarak tasarlanan üç kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda iki hane, hayat (avlu), avlu içerisinde aşhane, müştemilat, ağıl, hela, samanlık, mağaza ve idari birimler bulunuyor.
Burada bulunan evlerde Meram özelinde şehir ve yaşam kültürü anlatılıyor. İkinci alanda Meram’a has meyve ağaçları ile donatılmış bahçe ve geleneksel mutfakla ilgili atölye çalışmalarının olduğu deneyimleme alanı bulunuyor. Üçüncü alanda ise üzüm puştaları ile birlikte Meram’ın sebzelerinin olduğu bir bağ var.
Müze pazartesi hariç 09.30-17.30 saatleri arası ziyaretçi kabul ediyor.

3. DARÜLMÜLK SERGİ SARAYI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında hizmete açılan Darülmülk Sergi Sarayı’nda ziyaretçiler müthiş bir deneyim yaşıyor. Selçuklu Hanedanına mensup 12 kişinin DNA kodlarıyla yapılan çalışmalar sonucunda birebir çok yakın kopyaları, geçmişte elde edilen resimler kullanılarak tahmini boyutları çıkarılarak müzede sergileniyor.
Sultanların yüz, kemik ve vücut yapıları detaylı bir şekilde analiz edildi ve sergide yüzde 95 oranında bir gerçeklikle sunuldu. Darü’l-Mülk Sergi Sarayında, hanedan üyeleri ile birlikte bir vezir ve iki korumanın da birebir kopyaları yer alıyor.
Sergi, ziyaretçilere o dönemin atmosferini tam anlamıyla yaşatmak amacıyla titizlikle oluşturulan bir müze niteliğinde. Bir diğer sergi salonunda ise Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi’nde 2 bin 764 tane sikke bir mühür ve bir yüzük sergileniyor. Dijital Gösterim Salonunda panaromik şekilde Miryokefalon Zaferi ile ilgili kısa film izletiliyor.

4. ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Mimari açıdan oldukça ilgi çekici olan Atatürk Evi, iki katlı tarihî bir bina. 20. yüzyılın başlarında Konya’da yaşayan Marunîlerden Yusuf Şar isimli bir tüccar tarafından 1912 yılında konut olarak inşa edildi. Muntazam kesme taş ve tuğladan inşa edilen yapı, 1923 yılında hazine adına tescil edilerek bu tarihten itibaren Vali Konağı olarak kullanıldı ve Gazi Mustafa Kemal’in Konya'ya yaptığı ziyaretlerde ona tahsis edildi.
Gazi Mustafa Kemal ilk olarak, Ankara'da TBMM’nin açılışından sonra 3 Ağustos 1920 tarihinde Konya'ya gelerek burada bir gece konakladı ve Konyalılarla görüşmelerini gerçekleştirdi. Müzedeki kayıtlara göre Gazi Mustafa Kemal, burada toplamda 53 gün konakladı.
Konya Belediyesi tarafından 1927 yılında satın alınan bina 19 Temmuz 1928 tarihinde Konyalıların bir şükran ifadesi olarak tescil edilerek tapusuna "Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Konyalıların hediyesidir." kaydı konuldu.

5. TAŞ BİNA DİJİTAL TANITIM MERKEZİ
6 odadan oluşan Konya’nın her yönüyle tanıtımının yapıldığı merkez. Tarih odası, 4 ana dönemde, prehistorik, protohistorik, Roma- Bizans ve Selçuklu dönemlerinde Konya tarihini anlatır. Go Konya odası, Konya’nın tarım, sanayi, ticaret ve turizm gibi dinamiklerinin anlatıldığı odadır. Kültürel mozaik odası, Hz. Mevlana’nın ayna felsefesinin dijital ekranlar ve ayna paneller ile anlatıldığı odadır. Yaşayan kültür odası, gastronomi ve el sanatlarına dair bilgiler içerir. Tarihe açılan kapılar odası, yine 4 ana döneme dijital gösterimle tarihe yolculuk yapılır.

6. İSTİKLAL HARBİ ŞEHİTLERİ MÜZESİ
Mevlâna Müzesi ve Mevlâna Kültür Merkezi arasında yer alan şehitliğin hemen bitişiğinde, Kurtuluş Savaşı’nı ve savaş yıllarını özel maket ve figürler yardımıyla hikâyeleştiren İstiklâl Harbi Şehitliği Müzesi yer alıyor.
Müzeye giden yolda, tarihte kurulmuş on altı Türk Devletine ait bayraklar yer alıyor. Hemen ardından karşılaşılan karşılama kubbesi, Anadolu Selçuklulardan bu yana hâlen topraklarımızda yaşatılmakta olan taş işçiliğinin en güzide örneklerinden biri olarak bizleri karşılıyor. Avluda bulunan dört mozaik tablo, İstiklâl Harbi’nden önemli sahneleri canlandırıyor.
İstiklal Harbi Şehitliği Müzesi, yağlı boya tabloları ve ses sistemleriyle tüm ziyaretçilerini savaş yıllarına götürerek kahramanlarımıza karşı duyulan minnet hissiyatını körüklüyor.

7. ARKEOLOİ MÜZESİ
Konya Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşu Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. İlk olarak 1899 yılında Konya Valisi Avlonyalı Ferit Paşa tarafından Karma Ortaokulu’nun güneybatı köşesindeki bir yapıda Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi adıyla kuruldu. 1927 yılında Mevlâna Müzesi’ne, 1953 yılında İplikçi Camii’ne ve son olarak 1962 yılında bugün ki yerinde inşa edilen binasına taşındı. Arkeoloji Müzesi, Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin bitişiğinde, Sahip Ata Caddesi ile Ahmet Küçük Armağan Sokağı’nın kesiştiği noktada bulunuyor.

8. İNCE MİNARE TAŞ VE AHŞAP ESERLERİ MÜZESİ
Alaaddin Camii’nin batısında Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254’te kurulan İnce Minare Medresesi bulunur. Mimarı Kelük bin Abdullah olan medresenin Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış "Yasin ve Fetih" sureleri vardır. Müzede, Selçuklu ve Karamanoğlu Devrine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniği ile yazılmış inşa ve tamir kitabeleri, Konya Kalesi’ne ait yüksek kabartma rölyefler, çeşitli ahşap malzemeye oyma tekniği ile yapılmış geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş kapı ve pencere kanatları, ahşap tavan göbeği örnekleri ve mermer üzerine işlenmiş mezar şahidesi ve sandukalar teşhir ediliyor.

9. KOSKİ TEKNOLOJİ MÜZESİ
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan eski teknolojik cihazlar, geçmişle bugüne köprü olması amacıyla bir araya getirilerek sergilenmeye başladı. 1900'lü yıllardan günümüze ulaşan; bilgisayar, telefon, daktilo, kamera, kayıt cihazı gibi yaklaşık 130 ürünün sergilendiği KOSKİ Teknoloji Müzesi, teknoloji tutkunlarının ilgisini çekiyor.
İlk önce KOSKİ’ye işlemlerini halletmek amacıyla gelen vatandaşlar tarafından ilgi gören teknoloji müzesi, daha sonra meraklılarını bir araya getirmeye başladı.

10. SİLLE MÜZESİ
Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesi. 1930'lu yıllarda inşa edilen iki katlı bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanıldı. Bir dönem de belediye binası olarak hizmet verdi.
Kırma çatısı, cumbaları ve fer pencereleri ile geleneksel Türk evi planında yapılan bina büyük bir konak görünümünde. Sille'nin en görkemli binalarından birisi olan müze, aynı zamanda Sille'deki ilk kiremit çatılı yapılardan birisi.

11. ZAMAN MÜZESİ
Sille Şapeli olarak da bilinen Zaman Müzesi, Konya Belediyesi tarafından 2012 yılında restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırıldı. Türkiye’nin ilk zaman müzesi olma özelliğini taşıyan mekânda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor.
Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma baskı takvimler yer alıyor.