Konya’da Çiftçiye Kötü Haber: Tarlaları Sardı

Konya’da Çiftçiye Kötü Haber: Tarlaları Sardı
 İnternet Editörü
Bu yıl sıcaklıkların gitgide daha da artması sebebiyle çiftçi zor günler geçiriyor. Çiftçi şimdi de sıcak havaların etkisi ile meydana gelen böcek çeşitleriyle mücadele ediyor

Konya’da bu yıl kış aylarının sıcak seyretmesi, tarımsal anlamda zor günlerin geldiğinin de göstergesi oldu. Özellikle mısır üreticileri Cüce Ağustos Böcekleri (Cicadellidae) ile yoğun bir mücadele halinde.

İLAÇLAMALAR YETERLİ OLMUYOR

Geçen yıl mısır tarımında hastalık ve zararlı yönünden rahat bir yıldı fakat bu sene sıcaklıkların artması ile birlikte Cüce Ağustos Böceği popülasyonu da arttı.

Çiftçi tarlalarına her ne kadar ilaçlama yapsa da böceklerden kurtulamıyor.

eeee.jpg

BU YIL ÇOK ZORLU GEÇECEK

Uzmanlar, bu yıl böcek çeşitliliği, çokluğu ve verdiği zarar konusunda rekor kırılacak bir yıl olacağını öngörürken, çiftçilerde bu durumun en az zararla geçmesi için ellerinden geleni yapıyor.

Öte yandan mısır çiftçisine bir darbe de Bozkurt böceğinden geldi. Bitkilerin çıkış ve ilk gelişme dönemlerinde bozkurt zararı şikayetleri de çiftçiler tarafından konunun uzmanlarına gelmeye başladı.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Soylu, son durumu fotoğraflar paylaştı.

ddd.jpg

CÜCE AĞUSTOS BÖCEĞİ NEDİR, NASIL ZARAR VERİR?

Yaprak pireleri, Cüce Ağustos Böcekleri olarak bilinirler. Türlere bağlı olarak erginleri değişik büyüklük, şekil, renk (sarı, yeşil, gri, benekli, alacalı, beyaz benekli) ve desenlerde böceklerdir.

Yaprak pireleri, başın ön kısmında hortum şeklini almış ağız parçaları ile bitkinin sap ve yapraklarına sokup bitki özsuyunu emmek sureti ile zararlı olurlar. Yapraklara üstten bakıldığında, emgi yerleri beyaz noktalar halinde görülür.

BOZKURT BÖCEĞİ NEDİR, NASIL ZARAR VERİR?

Ülkemizde sebzelere zarar veren böcek türleri arasında en yaygın olanı Bozkurt Böceği’dir.

Bozkurt larvaları başlangıçta bitkilerin taze yaprak ve sürgünlerini yemek suretiyle, ileriki dönemlerde yalnız geceleri beslenirler ve toprağa yakın yerden, kök boğazından kesmek veya kemirmek suretiyle bitkinin kırılıp kurumasına neden olurlar. Ayrıca çimlenmekte olan tohumları ve yumrulu bitkilerin toprak içindeki yumrularını da yiyerek ürün kaybı meydana getirirler. Ülkemizde hemen hemen her yerde bulunur.

Bozkurtlar çok sayıda bitkide zararlıdır. Fakat özellikle domates, biber, patlıcan fidelerinde ve patateslerde daha çok görülür. Ayrıca pamuk, tütün, mısır, ayçiçeği, pancar, hububat, yem bitkileri, meyve fidanları ve pek çok yabancı otta zarar verir.

Kaynak:Konya'nın Sesi