Konya’da 15 kamyon çöp çıkarılan mekan tarihe meydan okuyor

Konya’da 15 kamyon çöp çıkarılan mekan tarihe meydan okuyor
 İnternet Editörü
Konya’da öyle binalar var ki, geçmişten günümüze birçok hatırayı içinde barındırıyor. Bunlardan birisi olan Augustus Otel’in hikayesi de duyanları şaşırtıyor.

Konya İstasyon binasının karşısında yer alan Augustus Otel, Bağdat Demiryolu ile birlikte inşaa edildi. 1890 yılında Konya’nın Rum zenginlerinden olan Augustus tarafından yaptırılan otel 1924 yılında, mübadeleden sonra, Selanik Vadina’dan gelen Hıfzı Hamide Günas ailesine verildi.

SIĞINMA AMACIYLA KULLANILDI!

Otel bir süre askeri ulaştırma okulu olarak kullanıldı. Augustus Otel’in altında yer alan otellerden bir kısmı da postane olarak hizmet verdi.

Özellikle savaş dönemlerinde askeri amaçlı kullanılan Augustus Otel, sığınma amacıyla kullanıldı. Daha sonra İstasyon Palas Otel burada faaliyetlerine devam etti.

ATATÜRK DE BURADA KONAKLADI

Faaliyetine başladığı dönemden bu yana birçok, siyasi, devlet adamı ve sanatçı burada konaklama imkanı buldu. Cumhuriyetin ilanından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk de burada konakladı.

Augustus Otel, Osmanlı döneminin son zamanlarında inşa edildiği için özellikle Avrupa mimarisinden oldukça etkilendi.

15 KAMYON ÇÖP ÇIKMIŞTI

1980 ve 2012 yılları arasında atıl vaziyette olan Augustus Otel adeta bir viraneye dönüştü. 1982 yılında anıtlar yüksek kurulunun kararı ile tescil edilen bina 2012 yılında Meram Belediyesi tarafından otel aslına uygun bir şekilde restore edilerek tekrar hizmete açıldı.

Dönemin Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı binanın temizliği sırasında 15 kamyon çöp çıktığını söylemişti.

Kaynak:Konya'nın Sesi