Kapora dolandırıcılarına dikkat!

Kapora dolandırıcılarına dikkat!
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’dan Üniversite öğrencilerine ev kiralamada ve kapora verme konusunda uyarı geldi

Üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanması ardından öğrenciler ve veliler kiralık daire telaşına düştü. Ev bulmanın zor olduğu bu dönemde Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay veli ve öğrencileri uyardı. Başkan Altınay; “Veli ve Öğrencilerimizin ev kiralama konusundaki dikkat etmeleri gerekenler ve tavsiyelerimiz şunlardır. Bulundukları memleketlerden kapora adı altında para talep eden ve odamız üyesi olmayan hiçbir kimse ve emlakçı geçinen kişilere kesinlikle kira kapora işlemlerini yapmasınlar. Şu anda kapora dolandırıcıları mevcuttur. Onun için Konya Emlakçılar Odası ile Konya Ticaret Odasına kayıtlı Emlak ofislerini tercih ederlerse bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Veli ve Öğrencilerimiz takıldıkları bir konu olursa Konya Emlakçılar Odasını ararlarsa, çözüm yollarını her zaman bulmaya hazırız. Öğrencilerimiz bir an önce kiralık evlerini bulmaları gerekmektedir. Çünkü arz talep doğrultusunda talep kiralık ev konusunda çok olursa öğrencilerimiz sıkıntı çekebilirler. Özellikle ev sahiplerinin de duyarlı olmalarını istiyoruz. Her iki tarafta memnun kaldığı takdirde bu ev kiralama konusunu çözmüş oluruz. Bizler hem ev sahiplerinin, hem de öğrencilerimizin yanındayız” dedi.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kiralama yapacak öğrencilerin prosedür neyse ona uymaları gerektiğini belirtti. Altınay, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofislerinden yapacakları kiralamalarda; kira kontratları, kiralayan kişi, kiraya veren ev sahibi, kefili ile birlikte kontrat düzenlenir. Öğrencilerin, sözleşme yaparken dikkat etmesi gereken hususları da aktaran Altınay, “Öğrencilerin evi kiralarken birinci dikkat edecekleri; evin kendilerine uygun olup olmadığına bakacaklar. Evi beğendilerse mutlaka sözleşme yaparken emlakçıda Kira Yetkisi Sözleşmesi, yok ise mal sahibini çağırıp mutlaka imzasını kendisine attırmaları gerekir. Mal sahipleri imzaladıktan sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Zorunlu Deprem Sigortasını yaparlar. Öğrenciler; elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini de bu şekilde yapmış olurlar. Özellikle tutacakları yerlerde binadaki güvenlik ortamı öğrencilerimize uygun mu değil mi onlara da dikkat ederlerse kendileri için daha iyi olacaktır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi