İstanbul’da Vefa Semtine Adını Veren Zat Konyalı Mı?

İstanbul’da Vefa Semtine Adını Veren Zat Konyalı Mı?
 Muhabir
Dillere pelesenk olmuş, ‘Vefa sadece bir semt adı değilmiş’ sözünde geçen İstanbul’un Vefa semti adını Konyalı bir zattan alıyor. İşte hikayesi…

Konya’dan İstanbul’a uzanan hikayeler her dönem konuşulmaya devam ediyor. Ulemalarla dolu bu iki şehir arasında tarihte birçok olay ve hikaye yaşanırken, önemli zatlar da bu olaylara dahil oldu.

O zatlardan birisi de hiç şüphesiz Şeyh Vefa Efendi… İşte bir semte adını veren Şeyh Vefa Efendi’nin Konya’dan İstanbul’a uzanan gizemli yolculuğu…

ebul-vefa-3.jpg

KONYA’DAN İSTANBUL’A BİR İLİM YOLCULUĞU

Doğum tarihi bilinmeyen Şeyh Vefa, Konya’da doğdu. Konya’da başladığı ilim yolculuğuna daha küçük yaşlarda Edirne’de devam etti. Edirne’de tasavvuf yoluna giren Şeyh Vefa Efendi, buradan tekrar memleketi Konya’ya dönerek faaliyetlerini sürdürdü.

Hac görevini yerine getirmek için Konya’dan Antalya’ya geçip gemiye binen Şeyh Vefa, gemiyi basan Rodos Korsanları tarafından yakalanarak esir edildi. Yanında kız kardeşi de olan Şeyh Vefa fazla direnmeyerek esarete razı oldu. Ve onun esir düştüğünü öğrenen Karaman Emiri İbrahim Bey tarafından fidye verilerek kurtarıldı.

ebul-vefa-2.jpg

Tüm bu olayların ardından İstanbul’a dönen Şeyh Vefa kendi içine kapanarak ilimle meşgul oldu.

KONYALI ŞEYH VEFA FATİH SULTAN MEHMET’İN ŞEYHİYDİ

Zeyniyye tarikatına mensup olan Şeyh Vefa, Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II. Bayezit’in şeyhlerindendi.

İstanbul’da adıyla anılan Vefa Semti’ne yerleşen Şeyh Vefa ölene kadar burada yaşadı.

ADINI VEFA SEMTİ’NE VERDİ

Şu an İstanbul’da bulunan ve adına yaptırılan külliye içerisinde cami, medrese, imaret ve hamam zamanla yok oldu.

ebul-vefa-1.jpg

Fakat 1992 yılında yeniden inşa edildi. Şimdilerde Konyalı Vefa Efendi’nin külliyesi İstanbul’un en çok ziyaret edilen mekanlarından birisi.

MERAM DERE’DE BULUNAN MEZAR KİMİN?

Konya’da Meram Dere’ye giden yol üzerinde, Şeyh Vefa Efendi’nin adını taşıyan bir cami de bulunuyor. Bu caminin ise kendisi veya Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından adına yaptırıldığı biliniyor.

İbrahim Hakkı Konyalı burada mezarı bulunan kişinin Şeyh Vefa’nın babası olduğunu şu sözlere anlatır, “Büyük alim ve mutasavvıf Şeyh Vefa, İstanbul’da kendi adını verdiği semtteki türbesinde gömülü olduğuna göre, Meram’da gömülü olan zatın babası olması muhtemeldir.” •Buse Aşçı