Arabasının satılmasını isteyenlere bu haber rehber olacak!

Arabasının satılmasını isteyenlere bu haber rehber olacak!
Son yıllarda araç satışlarında uygulanan balon fiyatlar ve yeni dolandırıcılık yöntemleri vatandaşları araba alım satımında tedirgin ediyor. Peki, araç alıp satarken, sürecin hızlanması için neler yapılmalı?

Sıfır ve ikinci el araç alım satımında son yıllarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Her ne kadar vatandaşlar dikkatli davranmaya çalışsa da özellikle balon fiyatlar ve kaparo dolandırıcılığının önüne geçilememişti. Yanlış yapılan bir satış hem maddi hem de manevi birçok kayıplara yol açabiliyordu.

Ticaret Bakanlığı konu hakkında bir takım önleyici tedbirler aldı. Vatandaşların araba alıp satarken bu yolları izlemesi gerektiğinin altını çizen Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem rehber olacak açıklamalarda bulundu.

YA TUTARSA MANTIĞINDAN UZAKLAŞILACAK

İnternet üzerinden şahısların kendi aracını satmasıyla otomotiv sektöründeki fiyat oranlarının arttığına dikkat çeken Başkan Acıbadem, "Pandemi sürecinde herkesin kafasına göre fiyatlar yazmasından dolayı araç üzerindeki şişen balonlar oluşmuştu. Bu sebeple şu anki sistemde galerici diyecek ki vatandaşa 'aracınızın değeri bu fiyat, satılmasını istiyorsanız işte şu rakamdan ilanı koyduğumuz zaman satabiliriz.' Burada yasal yükümlülüğü de yetki belgesi olan galerici almış olacak.

aw275788-04.jpg

Yani diğer türlü vatandaş ya tutarsa deyip işte bazı malum sarı sayfalar, internet siteleri üzerinden bir ilan ücretsiz veriyor o ücretsiz ilanı aracının değeri de 1 milyon liraysa işte 1 milyon 100 bin olarak ilana koyuyordu. Ya tutarsa mantığıyla aslında bu da enflasyonu körüklemiş oluyor. Fiyatların artmasına sebep oluyor. Burada bu işi bilen birinin refakatinde hem de sonrasında sadece alıcının ve satıcının buluşmasından sonra bu işin resmi boyutunu da takip etme noktasında firmanın dahil olması bence isabetli olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

aw275788-02.jpg

DOLANDIRICILIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanıp yürürlüğe giren motorlu kara taşıtlarının ticareti yönetmeliği hakkında detayları paylaşan Başkan Acıbadem, “Burada en büyük sorun olan son günlerde de artan noterlerdeki dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmiş olacak” dedi. Yeni düzenlemeye göre, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen yetki belgesi olmayan bir kişi ticari faaliyet çerçevesinde ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak. Bir takvim yılı içinde 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek, kişi hakkında idari takip başlatılacak.

aw275788-03.jpg

E-DEVLET SAYESİNDE SAHTECİ İLAN ATILAMAYACAK

Yönetmelikteki yenilikler hakkında bilgi veren Başkan Acıbadem, "Diyelim ki bir ilan var, bu ilanı yetki belgesi olan bir galerici esnafımıza ilan attırmak istediğiniz zaman, burada E-Devlet'ten girip yetki belgesi olan firmaya yetki vererek aracınızın internet üzerinden ilana verilmesine müsaade etmiş olacaksınız. Tabii burada aslında en güzel tarafı bireysel ilan atarken bile, yani aracın resimleri ve girdiğiniz bilgiler dahilinde bir şey yazmadan ilanı sahte olarak da atabiliyorlardı. Kopyalama ilan dediğimiz, sahte ilanları yayınlayıp dolandırıcılığa yol açılıyordu. Vatandaşın ilan sayfalarına internet ortamına atabilecek ve burada girerken tamamen kendine ait olduğunu, ruhsat bilgilerini tamamen ilana gireceği için dolandırıcıların biraz daha önüne geçilmiş olacak diye düşünüyoruz" dedi.

Kaynak:İHA