Anadoludaki İlk Türk İbaresinin Bulunduğu Yazıt Konya’da

Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Savatra Antik Kentinde 2022 yılında İslam öcesi erken döneme ait ilk Türk ibaresinin yer aldığı Grek alfabesi ile yazılan Türkoğlu yazıtı bulundu.
Bölgedeki kurganlarda Türk tarihini aydınlatmak amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Kurganlardaki kazılarla Türk tarihine ışık tutacak yeni kanıtlara ulaşılması amaçlanıyor. 5 bin yıllık bir tarihe sahip 400 metrekarelik mozaik’i ile dikkatleri üzerine çeken bir yer. Antik tiyatroda yürütülen çalışmalar kapsamında tiyatronun yanı başında daha önce farklı noktalarda da varlığı bilinen bir yer altı şehrinin girişine rastlandı ve o bölgede de dehliz kazısına başlandı.
Türkoğlu tabiri Bizans ordusunda Türk boylarının tümüne tek bir terimle ifade etmek için türetilen bu sözcük 1071 öncesi İslam sancağının Türkler tarafından buraya getirilmeden önceki evresinde Hristiyanlaşan Türklerin burada varlığını gösteren bir delil. Kazı başkanı Işık yürütülen kazı çalışmaları neticesinde yazıtın, Savatra’da yer alan kaleden getirildiği ve bir şapele ait templon payesi olduğunu aynı zamanda 10 ve11. Yüzyıllar içerisinde Bizans ordusu içerisinde görev alan Türk askerlerine ait olduğunu belirtiyor.
SAVATRA ANTİK KENTİ BİR GARNİZON BÖLGESİ
Askeri bir garnizon bölgesi yani kentin savunmasında yer alan yerlemiş asker birliklerinin olduğu bir yer. Altınekin ilçesinden Karatay sınırlarına kadar devam eden kuzey-güney doğrultulu bir saha. Işık tarafından 6 yıl boyunca yüzey araştırması yürütülen bölgede en önemli göstergenin buranın askeri bir garnizon hattının olmasıdır.Konya’nın doğu sınırını içeren ve bir tampon vazifesi gören bu bölge hem asayişi sağlamak hem de geçen ticaret kafilelerinin buradaki güvenliğini sağlamak için yer alan birçok yerleşim alanıyla dolu. Bundan dolayı da farklı kültürlerin bir araya geldiği bir yer. Stratejik anlamda önemli yolların yer alması, askeri karargahların bulunması açısından da burası önemli bir saha.
SAVATRA’DA BİZANS KİLİSESİDE BULUNDU
Çalışmalarla yer altı şehrinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.5 bin yıllık höyükte ise Bizans kilisesi kalıntısına ulaşıldı. Fresk parçaları, Pitos yani bir küp de bulundu. Bu bölgede halen çalışmalar devam etmekte ve bulunan yeni kalıntılarla tarihi aydınlatacağı aşikar görünüyor.
Kaynak:Konya'nın Sesi