300 yıldır Konya’ya hizmet ediyor! Belki de görmediniz bile…

300 yıldır Konya’ya hizmet ediyor! Belki de görmediniz bile…
 İnternet Editörü
Konya’da yüzyıllardır bulunan ve şehre hizmet eden bazı yapıların ne için yapıldığını bilmiyoruz. İşte o yapılardan bir tanesi de Mevlana Müzesi’nin yanında bulunuyor. İşte belki de görmediğiniz o yapının hikayesi…

Konya’daki tarihi yapılar yüzyıllardır kültürel dokunun bir parçası oluyor. Bu yapılardan birisi de belki de hepimizin önünden geçip gittiği ve fark etmediği Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi…

Mevlana Müzesi’nin yakınında yer alan III. Selim’in annesi Valide Mihrişah Sultan’ın kethüdası ve Darphane emini Giritli Yusuf Ağa tarafından 1795 yılında inşa ettirildi.

FRANSA’DAN BİLE FAZLA ESERİ VARDI

O dönemden beri bilim insanları ve meraklıları için önemli bir bilgi kaynağı olan kütüphanede ilk kurulduğu dönemlerde 1200 tane yazma eser bulunuyordu.

yusuf-aga-kutuphanesi.jpg

Osmanlı’nın o döneminde Fransa’daki Versay Sarayı’nda bile 300 tane kitap olması ecdadın ilme ne kadar değer verdiğini ve bu konuda Avrupa’dan bile önde olduğunu gösteriyor.

Kütüphanede Arapça, Farsça ve Osmanlıca yazılmış 3.186 yazma eserin bulunduğu kütüphanede 8.631 adet de matbu kitap mevcut.

KÜTÜPHANEDE MASA SANDALYE YOKMUŞ

Önceleri masa-sandalyesi bulunmayan kütüphanede, yere hasır ve kilim serilerek okuyucular diz çöküp kitap okuyorlardı. Sonraları bu usul değişerek ortada geniş bir kerevet ve kerevetin üstünde büyük bir masa ve sandalyeler kondu.

yusuf-aga-kutuphanesi-konya.jpg

Kütüphane 1927 yılından sonra Mevlâna Müzesi Kitaplığı ile birleştirilerek Memurlar Kooperatifi’ne tahsis edildi. 1946 yılından sonra tekrar Maarif Vekâleti Kütüphaneler Müdürlüğüne geçen kütüphane, 1949 yılında yeni tesis ve modern usuller ile hizmete girdi.

Kaynak:Konya'nın Sesi