Kenevir çiftçinin umudu oldu! 6 kat fazla oksijen üretiyor!

Kenevir çiftçinin umudu oldu! 6 kat fazla oksijen üretiyor!
 İnternet Editörü
Çumra’da devlet izniyle ekimi yapılan kenevirlerin boyları 2 metreye yaklaştı. Eylül’de hasadının yapılmasının planlandığı kenevir için sanayileşme yoluna da gidilmesi planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya Ovası’nda alternatif ürün arayışındaki üreticiye gelir getirici kenevir bitkisinin ekimine izin vermesinin ardından, Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz ve arkadaşları tarafından kenevir ekimi yapıldı.

Ekilen kenevirin boyu kısa sürede 2 metreyi aştı. Konya çiftçisine umut olacak kenevir bitkisinin sanayi alanında da kullanılması hedefleniyor. Ayrıca bitkinin kilosu için 10-11 liralık bir fiyat öngörülüyor.

Kenevirin çiftçi için masrafsız ve getirisi yüksek bir bitki olduğunun altını çizen Şenyüz, “Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kenevir ekimi için Konya’ya izin vermesinden dolayı teşekkür ediyoruz. Konya gelecek yıllarda bu anlamda daha da ileriye gidecektir” ifadelerini kullandı.

ekran-alintisi.jpg

“BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLİYOR”

Konya’daki su sıkıntısının ileri boyutlara geldiğini ve kenevir bitkisinin de bu anlamda çiftçiyi rahatlatacağını ifade eden Mahmut Şenyüz, “Konya’mızın İçeriçumra bölgesinde böyle bir atılım yapmak istedik. Tabi başta kimse bize inanmadı ama biz yine de çalışmalarımıza devam ettik ve başardık. Kenevirimiz endüstriyel kenevir. Araştırmalarımıza göre tekstil, gıda, kozmetik, ilaç hammadesi, inşaat malzemeleri, kağıt üretimi, kompozit, otomotiv sektörü ve biyoplastikler dahil olmak üzere birçok endüstride kullanılabiliyor. İnşallah seneye 30 dekar ekilecek zaten. Baktığınız zaman gübre ve ilaç masrafı da yok. Ayrıca ekildiği alanda 6 kat fazla oksijen üretiyor. Ekildiği bölgeye haşere gelmiyor. Bu tarz faydaları da biliniyor” dedi.

“EYLÜL’DE HASADIMIZ YAPACAĞIZ”

Yaklaşık 20 dekar alanda ekili olan kenevir tarlasındaki kenevirlerin 2 metreye kadar ulaştığını belirten Şenyüz, “Bizim bu bitkiyi tercih etmemizdeki en büyük etken susuz bir üretimi olmasıydı. Ekimden sonra sadece 3 kere sulamamıza rağmen boyu 2 metreye ulaştı. 4 metreye kadar da ulaşabiliyormuş. Eylül’de hasadımız yapacağız inşallah. Şu anda bitkimizin bu kadar boy vermesi tabi bizler için memnuniyet verici bir durum. Kooperatifimizin kontrolünde ekilen kenevirlerimiz işlenmek için de Samsun’da yer alan fabrikaya gönderilecek. İnşallah yüksek bir verim alınırsa önümüzdeki yıllarda Konya’mızda daha fazla kenevir ekimi yapılabilir” diye konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi