Konya Karatay’da Gezilecek Yerler!

Konya Karatay’da Gezilecek Yerler!
Karatay’da görülecek neler var? Karatay’a gittiğimizde ne görebiliriz? Karatay gezilecek yerler listesinde bunlara yanıt verdik! İşte Karatay’da görülmesi gereken güzel yerler...

Konya’ya bağlı merkez ilçeler arasında yer alan Karatay, spor tesisleri, park ve bahçeleri, alışveriş merkezleri, tarihten izler taşıyan yapıları ve cafe restoran alanlarına sahip yaşam merkezidir. Karatay’da gezilecek yerler listesi ise aşağıda yer almaktadır.

1-MEVLANA MÜZESİ

Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye ediliyor. Mevlana Celalettin Rumi'nin kendini bilmeye ve aşka dayanan felsefesi yüzyıllar boyunca bütün dünyayı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etti, Mevlana'nın yarattığı hoşgörülü felsefe bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı, anlatıldı. Konya gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Sadece kültür turizmi için değil inanç turizmi için de her yıl binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor.

MEVLANA MÜZESİ

2-ŞEMSİ TEBRİZİ CAMİİ

Günümüzde Mevlâna Türbesi’nden önce ziyaret edilmeye başlanılan Şems’in makamı olarak bilinen Şems Tebrizi Camii’nin inşa tarihi 13. Yüzyıla kadar gerilemektedir. Bugün görünen yapı ise 1510 yılında mescidi ile tekrar inşa edilmiş ve genişletilmiştir. Şems Tebrizi Camii’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Konya Alâeddin Tepesi’nin doğusunda, geniş bir park içinde bulunan Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi birbirine bitişiktir. Türbe, klâsik Selçuklu kümbetleri tipindedir. Üstü sonradan örtülen kurşun bir çatı ile kaplıdır ve kubbenin altında büyük bir sanduka mevcut olup burada Şems-i Tebrizi’nin naaşının olduğu kabul edilmektedir. Hz. Mevlâna'nın düşünce hayatından çok önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Mescidi Konya'da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

ŞEMSİ TEBRİZİ CAMİİ

3-KARATAY MEDRESESİ

Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi, devrine ait çini ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Keykâvus zamanında Emir Celâleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmış. Medresenin iç mekânları mozaik ve plaka çiniler ile kaplanmıştı. Mimarının Muhammed bin Havlan olduğu tahmin ediliyor.

Kapının üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler, diğer yüzeylerine seçme âyet ve hadisler kabartma olarak işlenmiş. Medresenin güneybatı hücresinde Celâleddin Karatay’ın türbesi mevcut.

Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açıldı. Müzede Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait çini ve seramikler, özellikle Kubad-Âbâd Sarayı çinileri, alçı süsleri, dolaplar, çini tabaklar ve kandiller teşhir edilmektedir. Müze pazartesi haricinde haftanın her günü ziyarete açık olarak sizleri bekliyor.

KARATAY MEDRESESİ

4-KARATAY LAVANTA BAHÇELERİ

Karatay Belediyesi tarafından alternatif tarım ürünlerini artırmak, tıp ve kozmetik sektörünün yanı sıra yağ üretim sektöründe de yaygın olarak kullanmak, kokulu çiçekleriyle arıcılığa katkı sağlamak ve arazilerin değerlendirilmesi amacıyla Saraçoğlu Mahallesi’nde 390 bin metrekarelik alanda oluşturulan Lavanta Bahçesi, rengi ve güzelliği ile şehir turizmine de önemli katkılar sunuyor.

KARATAY LAVANTA BAHÇELERİ

5-İSMİL LALE BAHÇELERİ

Karatay ilçesi İsmil Mahallesi’nde bir firmaya ait 500 dekarlık alanda, yılda 100 çeşitten oluşan lale tarlası, ziyaretçi akınına uğruyor. Yerli ve yabancı turistlerin turlarla gelip ziyaret ettiği tarlada üretilen 10 renk, 100 çeşit lale, hem yurt içine hem de Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine satılıyor. Lale tarlalarında, yılda 50 milyon adet lale hasadı yapılıyor.

İSMİL LALE BAHÇELERİ

6-OBRUK HANI

Karatay ilçesinde yer alan Obruk Hanı 13. yüzyıla tarihlendirilmekte. Bir Selçuklu eseri olan Obruk Hanı’nın yanı başında bir çöküntü alanından oluşan Kızören Obruğu yer alıyor. Bu çöküntü gölü Obruk Hanı’nın tarihte hizmet verdiği dönemde su ihtiyacını karşılamış. Obruk Hanı ve Kızören Obruğu, Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda Konya-Aksaray güzergahından Obruk mahallesi girişinde yer alıyor.

OBRUK HANI

•Hazırlayan: Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi