Vatandaş küçükbaş kurbanlıklara yöneldi! Talep patlaması var!

Vatandaş küçükbaş kurbanlıklara yöneldi! Talep patlaması var!
Kurban pazarlarında büyükbaş hisse fiyatlarını yüksek bulan vatandaşlar küçükbaşa yöneldi. Küçükbaş da talep patlaması yaşandı. Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, "Tarihte görülmemiş bir küçükbaş talebi var” dedi

Kurban pazarlarında bayram telaşı devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla 4 gün kutlanacak Kurban Bayramı öncesi kurban pazarlarının yolunu tutan vatandaşlar, büyükbaş hayvan fiyatlarının yüksek olmasından dolayı küçükbaşa yöneldi.

Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, "Tarihte görülmemiş bir küçükbaş talebi var. Küçükbaş kurbanlık 3,5 milyonu aşabilir. Sıkıntı çıkmaz; 56,5 milyon hayvan var" dedi.

4.jpg

Çelik, bu yıl 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

HAYVAN STOKU YETERLİ

“Kurban Bayramı’na 1 ay kala yaptığımız açıklamada bu yıl 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kurban edileceğini söylemiştim. Millet, artık yüzünü küçükbaş hayvana döndü. Küçükbaş kurbanlık 3,5 milyonu aşabilir. Stoklarımızda yeterli hayvan var.

Türkiye’deki küçükbaş hayvan mevcudu da 56,5 milyon civarında” dedi. Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemesini de istedi.

2.jpg

KURBANLIĞA TABAN FİYAT TALEBİ

Kırmızı et fiyatları konusunda da konuşan Çelik, “Aşırı açılan kar makasını daraltmak gerek, bu da Ticaret Bakanlığı'nın yetki alanı kapsamında. Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Stok yapan ve insanların kanını emenler, barondur.

3.jpg

Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Yemde de referans fiyat olmalı. Bu mekanizmalar hayata geçerse maliyet düşer, üretim artar” ifadelerini kulandı.