Uzun yıllardır ilaç niyetine kullanılıyor! Faydası saymakla bitmiyor!

Uzun yıllardır ilaç niyetine kullanılıyor! Faydası saymakla bitmiyor!
 Muhabir
Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişen iğde halk arasında fazla bilinmese bile faydaları saymakla bitmiyor. Sindirim sisteminden, Egzama hastalığına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Sağlığımız için en faydalı yiyeceklerden biri olan iğde, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişiyor. Birçok çeşidi bulunan mucize besin iğdenin ülkemizde en çok tüketilen türü kuş iğdesidir. Severek tüketilen iğde kuruyemişçilerde ve aktarlarda satılan şifalı besinler arasındadır. Özellikle bağışıklık sisteminiz güçlendirmede, öksürüğe iyi gelmesiyle bilinen iğde mide ve bağırsak kanserine de faydalıdır.

whatsapp-image-2024-11-13-at-17-36-20.jpeg

Konya’da semt pazarında kendi bahçesinde yetiştirdiği iğdeleri satan Ayşe Yılmaz, “Yıllardır kendi bahçemde iğde ağaçları yetiştiriyorum. Küçüklüğümüzden beri biliriz hep yeriz. Biz küçükken de kendi evimizin önünde olurdu. İğdenin tadını hala bilmeyen insanlar var. Tatlı-ekşi yani kekremsi bir tada sahip yendiği zaman ağzın içini kuru kuru yapıyor ama faydaları çok fazla. Ağaçtan kopardığımız gibi kabuğunu soyup yiyoruz zaten kabuğu hemen soyuluyor. Düz şekilde yemek istemezlerse de reçel ya da marmelat yapıp yiyebilirler" dedi.

whatsapp-image-2024-11-13-at-17-00-54.jpeg

İlaç yerine iğde tükettiklerini söyleyen Yılmaz, "Küçüklüğümüzden beri büyüklerimizden hep iğdelerin faydalarını dinledik. Bizde çocuklarımız hastalandığı zaman iğdeyi yaprağı ile kaynatıp çayı içiririz. Öksürüğü anında kesiyor. Ateş düşürücü ve böbrek rahatsızlıklarını gidermek için tüketiyoruz. İğdenin bilinmeyen pek çok faydası var. İlaç niyetine iğde yiyoruz. Kimyasal ilaçlar yerine iğdeyi tercih ediyoruz. Bilmeyenler içinde ben bahçemde yetiştirdiklerimi burada satıyorum” şeklinde konuştu.