Tek Kullanımlık Kartla Alışveriş Yapmak Mümkün! İşte O Yöntem!
Kasım ayının başlamasıyla indirim yağmurları başladı. Kampanya dönemlerinde alınabilecek bir dizi tedbirle, olası dolandırıcılık vakalarının önlenebileceği belirtildi. Bu dönemde iki kat artan dolandırıcılıklar için mağdur olmamak için ne yapılmalı? İşte detaylar…
Tüketicilerin satılan ürünlerin mutlaka pazar fiyatları hakkında bilgilerinin olması gerektiğini belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Özellikle çok düşük fiyatlı ürünlerde mutlaka şüphelenmeleri lazım. Bazen bakıyorsunuz olmayacak fiyata ünlü marka bir telefonun ucuza satışa sunulduğunu görüyorsunuz. İhraç fazlası, stok fazlası gibi gerekçelerle o fiyatı açıklamaya çalışıyorlar. Onun öyle olmayacağını anlamanız lazım. Bir ürünün bir maliyeti vardır ki bu ürünü biz üretmiyoruz. Yurt dışından gelen bir ürün. Vatandaşların bu ürünün maliyetinin altında satılabileceğini düşünmeleri yanlış. Bazı şeylerin borsa değeri vardır. Borsadan daha düşüktür. Yani onu götürdüğün zaman onu o fiyattan alacak yüzlerce, binlerce alıcı varken onun yarı fiyatına, üçte bir fiyatına kimse satmaz. Kimse durduk yere o fiyatlara satış yapmaz. O yüzden tüketicilerin bu tip çok aşırı düşük fiyatlı ürünlerde mutlaka bir tereddüt duymaları lazım” diye açıkladı.
SOSYAL MEDYALARDAKİ LİNKLERE TIKLANMAMALI
Sosyal medya platformlarından önümüze çıkan linklere tıklanmaması gerektiği hakkında uyaran Dinç, “ Mutlaka bilindik sitelerden alışveriş yapmaları lazım. Bizim vatandaşlarımız genelde kullandıkları sosyal medya uygulamasında karşısına çıkan linke tıklayıp oradan da ilk gelen yere kredi kartının numarasını yazıp ürünü aldığını zannediyorlar. Bu dolandırıcıların en çok kullandığı yöntem. Siz bu sosyal medya uygulamalarından ya da arama motorlarından bir ürünün ismini yazıp da gelen ilk linke tıklarsanız yüzde doksan dokuz bir dolandırıcının sitesine gideceksiniz. Çünkü onlar bu tip arama motorlarından gelen talepler için reklam veriyorlar sitelere ve orijinal sitesinden önce kendi isimleri çıkıyor. Yani atıyorum bir telefon alacaksınız ya da bir televizyon alacaksınız. Onun markasını yazdığınız zaman bir alışveriş sitesi bildiğiniz ciddi bir alışveriş sitesinden önce sahte siteler geliyor. Çünkü bunlar ilgili arama motoruna reklam veriyorlar o reklamdan dolayı üst sıralara çıkıyorlar. Siz gelen ilk linke tıklayıp da alışveriş yaptığınız zaman yüzde yüz zaten dolandırılıyorsunuz demektir. Mutlaka arama motoruna yazmak yerine yukarıdaki arama çubuğu dediğimiz en üstteki kısma sitenin direkt adını, adresini yazarak girmeleri lazım ki doğru siteye ulaşabilsinler” dedi.
SANAL KART TERCİH EDİLMELİ
Online alışverişlerde kredi kartına yerine sanal kartların kullanılması gerektiğinin altını çizen Mustafa Dinç, “Kredi kartlarını alışverişten sonra birçok site kaydediyor. Tüketicilerin kesinlikle kartlarını kaydetmesinler çünkü bu bilgiler hackerlar tarafından çalınıyor. Çalınan bu bilgiler başka kişilere satılıyor. O kişiler de sizin bu kredi kartı bilgilerinizle kartınızı boşaltıyorlar. Yani bir ürünün mutlaka pazar fiyatını bilin ve bir ürün normalden çok çok aşağı fiyatlara satılıyorsa yüzde bir milyon bunun sahte olduğunu ve dolandırıcı olduğunu düşünmeniz lazım. Bilmediğiniz sitelerle ilgili internette yorum araştırmalarında bulunun. Yani diğer alıcılar ne yapmışlar, neler yaşamışlar. Artık böyle 10 üzerinden 9 puanlar, 10 üzerinden 8 puanların bir anlamı kalmadı.
Direk 10 üzerinden 10 puanı alan işletmelere yönelmek gerekiyor artık. Çünkü binlerce yorum yağıyor. O binlerce yorumdan bir kişi de siz olabilirsiniz. Olumsuz yorum işini düzgün yapan, kurallı yapan sitelere yönlenmek lazım. Sanal kart bu iş için daha uygun çünkü sanal kartta olmayan bir numara üretiliyor o anda ve o numara ile alışveriş yapıyorsunuz. Daha sonra o iptal oluyor. Bir sonraki alışverişte başka bir sanal kart üretiyor sistem. Tabi bunu uygulama içi bu mobil uygulamaları kullanan, bankacılık uygulamayı kullanan vatandaşlar rahatça yapabiliyor. Ama çoğu vatandaş da bunları beceremiyor. Dolayısıyla kendi kredi kartını kullanıyor. O bile çok sorun değil. Ama direkt kredi kartının bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmadan mesela telefonda okuyarak veriyorlar. Fotoğrafını çekip kartın fotoğrafını çekip gönderiyorlar. Bunlar çok daha büyük riskler içeriyor. Sanal kart ya da işte güvenli ödeme sistemleri dediğimiz, üç boyutlu ödeme sistemleri dediğimiz, Mesela siz kart bilgilerini girdikten sonra bankanız tarafından size mesaj gelip bu mesajı onayladığınız 3D güvenli sistemler kullanılarak ödemeler yapılabilir. Ama hiçbir şekilde kartların alışveriş sitelerine kaydedilmemesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.