Ramazan ayında Müslümanların yaptığı en büyük hata açıklandı!

Ramazan ayında oruç tuttuğu ve aç kaldığı için buna sığınarak etrafındaki herkese sinirli ve öfkeli davranmanın yanlış olduğunu vurgulayan Psikolog Sema Kavak, “Fizyolojik olarak aç kaldığınız için kan şekeriniz düşebilir. Ancak bu mübarek ayda sadece aç kalmak değil, bahanelerin altına sığınarak sinirlenmekten kaçınmak da önemli” ifadelerini kullandı
Ramazan ayı, manevi bir arınma ve toplumsal dayanışma dönemidir. Ancak bazı insanlar, oruç tutmanın getirdiği açlık ve susuzluğun etkisiyle öfkeli davranışlar sergileyebiliyor. Bu durum, fiziksel zorlukların yanı sıra psikolojik baskıların da bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Oruç, bireylerin sabır ve irade gücünü geliştirmesine yardımcı olurken, aynı zamanda ruhsal dinginlik sağlamak amacıyla tutulur. Ancak, açlık hissi, bazı kişilerde sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu da, günlük yaşamda ilişkileri zorlayabilir. Bu süreçte empati ve anlayış önem kazanır. Oruç tutan bireylerin çevresindekilerden destek alması, bu zor dönemi daha kolay atlatmalarını sağlar. Ramazan'ın getirdiği hoşgörü ve sevgi, öfkenin yerini almalı; böylece herkes, bu kutsal ayın manevi faydalarından en iyi şekilde yararlanabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar ise, Ramazan ayında aç kalınmanın arkasına sığınarak etrafa öfke saçmanın yanlış olduğunu vurguluyor.
KENDİNİZİ KODLAYIP TAMAMEN ORUCUNUZUN ARKASINA SIĞINMAK DOĞRU DEĞİL
Ramazan ayında aç kalmaya sığınarak bazı insanların sinirli davranabildiğinden yakınan Psikolog Sema Kavak ise, fizyolojik olarak kan şekerinin düşebileceğini, şeker hastalığı gibi sağlık problemleri olan insanların Ramazan ayında açlığa karşı tepki verebileceğini dile getirdi. Ama Ramazan’ın genel maneviyatında sadece ağza giren değil ağızdan çıkan ve gösterilen davranışların da çok önemli olduğunu vurgulayan Psikolog Kavak, “Maalesef orucun arkasına sığınılarak bazı kişiler sinirli olduğunu söyleyebiliyor. Bu tamamen niyetle alakalı. Yani, ‘açlığın arkasına sığınırım, istediğimi söylerim ve kalp kırabilirim, orucum bu yüzden böyle yapıyorum’ diyen kişiler aslında sadece Ramazan’da değil herhangi günlerde de aynı şekilde sinirli davranıyordur. Oruç tutarken açlığın getirdiği sinir fizyolojik olarak meydana gelebilir ancak bu kontrol edilemeyecek seviyede değil. Kişilerin aç ve oruçlu olması sinirli olabileceği anlamına gelmiyor. ‘Ben oruçluyum, bana dokunmayın, kalbinizi kırarım’ cümleleri bir koruma halkası elde etmek. Bunların dışında insanların yemek yeme dışında bağımlı olduğu durumlar varsa oruç tutarken bunların yoksunluğunda kişide örneğin baş ağrısı görülebilir. Dolayısıyla daha sinirli ve gergin olabilir. Ama biz sinirliyiz, gerginiz diye kodlayıp orucun arkasına sığınarak ortaya çıkan davranışlar kabul edilemez. Normal hayatında zaten sinirli ve öfkeli olan insanlar için Ramazan adeta bir maske oldu” diye konuştu.
RAMAZAN AYINDA İNSANLAR TRAFİKTE DAHA SİNİRLİ OLUYOR
Oruçluyken aile ve çevreden aç kalındığı zaman sinirli olunur öğretisi sunulursa bu şekilde nesilden nesle aktarıldığına dikkat çeken Psikolog Kavak, bu olayın kodlama olarak geçtiğini anlattı. Kavak, bütün bunların insanların aslında normal zamanlarda bir şeylere öfkelendikleri tepkilerin uzantısı olduğunu kaydederek, “Ramazan dışında sinirlenen kişiler o an tutunacak bir gerekçe bulamazken Ramazan ayının arkasına sığınma gerçekleşebiliyor. Biz yaratılışımız gereği hep kendimizi koruma iç güdüsüyle hareket ederiz. Ramazan’ı sadece açlık olarak algılarsak ‘aç kalacağız’ dürtüsü bizi savaş durumuna sokabilir. Algılarımız hep tetikte olabilir. Söylenen her cümleyi, bir bakışı, özellikle trafikte, yanlış anlamaya Ramazan ayında daha müsait olabiliriz. Çünkü o an açlık dürtüsünün kontrolü noktasında problem yaşanabiliyor. Ama trafikte de olsa etrafa öfke saçmak kabul edilebilir bir sebep değil. Asıl Ramazan ruhu iradeyi terbiye ve kontrol etmekten geçer. Çünkü gerçekten Ramazan eşit değildir açlık” şeklinde konuştu.
ÇOCUĞA NE AŞILARSANIZ ONU ALIR
Ramazan’da sinirli olma psikolojisini çocuklara yansıtmamak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Psikolog Kavak, çocuklar ifade ve davranışları evde öğrendiği için anne-baba oruç tutarken sakinse ve ev huzurluysa çocuğun Ramazan algısının da bu doğrultuda şekilleneceğini belirtti. Kavak, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Oruç tutarken sinirli olmayan, diğer günler gibi gayet normal davranan insanlar ile oruçlu olduğunu söyleyip etrafa öfke saçan insanlar arasında çok fark var. Bunların yanında beslenme uzmanlarının dediği gibi yavaş ve az yenmeli. Çünkü çok yemek insanı sinirli yapıyor. Bütün gün aç kaldığınız için iftarda çok yediğinizde mideniz şişer. Bu noktada tansiyonunuz yükselebilir. Hatta sinirinizi kontrol altına almakta çok daha fazla güçlük çekersiniz. Dengeli beslenerek sinirinizi kontrol edebilirsiniz.” TUBA KAYA