Efsane Bakan Geri Döndü

Efsane Bakan Geri Döndü
 İnternet Editörü
2018 yılında devraldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevini 2023 yılına kadar sürdüren Murat Kurum Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeniden bakan oldu.

2018 yılında devraldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevini 2023 yılına kadar sürdüren Murat Kurum Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeniden bakan oldu. Konya’nın efsane bakanı Murat Kurum görev süresince Konya Büyükşehir Belediyesi ile beraber birçok önemli ve başarılı projeye imza attı. Vatandaşlarla da her zaman iç içe olan Murat Kurum’un bakan olması Konyalılar tarafından sevinçle karşılandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak geçirdiği 5 yıllık görev süresi boyunca bir ayağı her zaman Konya’da olan hemşehrimiz Murat Kurum, bakanlığı süresince Konya’ya inşa edilecek yapılarda etkin rol oynadı ve Konya’ya yatırım gelmesi için var gücüyle çalıştı.

2018 Genel Seçimleri’nden zaferle çıkan Recep Tayyip Erdoğan, kabinesinde yeni ve genç bir ekibe yer vermişti. Kabinin yeni yüzü olan ve oldukça büyük bir bakanlığın sorumluluğunu alan Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atandı.

whatsapp-image-2024-07-02-at-16-19-20.jpeg

BİR AYAĞI HER ZAMAN KONYA’DAYDI

Konya Karapınarlı olan Murat Kurum, 5 yıllık görev süresinde tüm Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde çalışmalar yürüttü. Memleketi Konya içinde adeta gövdesini taşın altına koyan Murat Kurum, oldukça ciddi projelere destek verdi. 5 yıllık görev süresi boyunca Konya'yı hiçbir zaman ihmal etmeyen Murat Kurum, Kurban ve Ramazan Bayramlarını baba ocağı Konya’da geçirmeye çalıştı. Kurum, bunun haricinde de her fırsatta Konya’ya geldi.

KONYALILAR TARAFINDAN SEVİNÇLE KARŞILANDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuklu, Meram ve Karatay Belediye Başkanları’nın projelerini her zaman dikkate aldı ve Konya’ya yapılacak yatırımlar için ciddi çalışmalar yaptı. Konya’ya geldiği her ziyarette vatandaşlarla buluşan ve esnafla iç içe olan Murat Kurum’un yeniden bakan olması Konyalılar tarafından sevinçle karşılandı.

bkn-3.jpg

İşte Bakan Murat Kurum ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile şehrin Çehresini Değiştiren ve Değer Katan O Projeler:

TÜRBE ÖNÜ ÇARŞISI ŞEHRİN MERKEZİNDE PARLADI

Konya’nın merkezinde bulunan Mevlana Çarşısı’nın yıkılması ile beraber Türbe Önü Çarşısı şehrin çehresini değiştirecek bir görüntüyle bölgeye adeta hayat verdi. Konya’da ticaretin, turizmin ve sosyal hayatın merkezi konumunda olan Türbe Önü Çarşısı da yine bakanlık ve belediye işbirliği ile hayat buldu. Türbe Önü Kentsel Yenileme Projesi kapsamındaki çalışmalar şehrin tarihi dokusuna uygun olarak yürütüldü. Proje, Mevlana Türbesi, Bedesten, Kapu Camii ve Aziziye Cami arasındaki aksı canlandıracak önemli bir bağlantı oluşturdu.

MİLLET BAHÇESİ KONYA’YA YENİ YAŞAM MERKEZİ OLDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde Türkiye ‘Millet Bahçeleri’ ile yeşillendirildi. Proje Konya’da da uygulandı. Eski Konya Atatürk Stadyumu alanında yapılan Millet Bahçesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Konya’ya kazandırıldı.108 bin metrekare alana sahip olan Türkiye’nin sayılı millet bahçelerinden biri olan Konya Millet Bahçesi 45 bin metrekarelik bölümü çim alandan oluşurken, Millet Kıraathanesiyle, kütüphanesiyle, yürüyüş yollarıyla, spor alanları ve kafeteryalarıyla Konya için önemli bir kazanım oldu.

fest-bilim-5.jpg

YENİ SANAYİ SİTESİ YÜKSELİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Konya’ya kazandırılacak Yeni Motorlu Sanayi Sitesi hızla yükseliyor. Büyükşehir mülkiyetindeki 2 milyon 80 bin metrekarelik bir arazi ile bu önemli projeye katkı verildi. Aslım Caddesi bölgesinde hızla yükselen Yeni Sanayi Sitesi, Konya’nın yarınları için büyük önem taşıyan vizyon projelerden. Yatırım bedeli 1 milyar 200 milyon TL olan bu önemli proje tamamlandığında Konya’nın çehresi değişecek. Toplam 2 bin 690 sanayi dükkanı ve 134 ticari dükkanın yapılacağı Yeni Sanayi Sitesi’ne Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’sinin yıl sonu itibariyle taşınması hedefleniyor.

KONYA’NIN EN BÜYÜK TOPLU KONUT PROJESİ: ARDIÇLI

Bakan Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinden önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştı. Türkiye’nin son dönemde en gözde konut projeleri olan TOKİ konutlarının büyümesi ve gelişmesinde de Murat Kurum’un imzası bulunuyor. Bakan Murat Kurum, Ardıçlı’ya inşa edilen ve 6 etaptan oluşan Ardıçlı TOKİ konutlarının da Konya’ya kazandırılmasında büyük destek verdi. Bölgeye 6 etapta toplamda 3 bin 920 konutun inşa edilmesinde ciddi rol oynadı. Çalışmaları yakından takip eden ve Konya ziyaretlerinin hemen hemen hepsinde bölgede incelemede bulunan Bakan Kurum, binaların tarihi dokuya uygun, yapılmasına hassasiyet gösterdi.

bkn-6.jpg

ŞEHİR MERKEZİ YENİ BİR YÜZ KAZANDI

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürüttüğü Alaaddin Tepesi çevresindeki binaların dış cephe iyileştirmesi ile şehir merkezi yeni bir yüz kazandı. Konya’nın en işlek bölgelerinden olan Alaaddin Bölgesi’nin düzenlenmesine de ciddi katkı sunan Bakan Kurum, Alaaddin Cephe İyileştirmesi projesi ile bölgedeki dükkanların birbirine benzemesi ve kötü görüntüden kurtulması için mücadele verdi. Proje turizm açısından da şehre büyük artı kazandırdı.

ŞEHRE DEĞER KATACAK PROJE: ŞÜKRAN MAHALLESİ

Murat Kurum Meram İlçesi’ne bağlı Şükran Mahallesi dönüşümüne de ciddi destekler sundu. Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hem maliyet ve mahiyeti bakımından hem de anlamı ve değeri açısından Meram ve Konya tarihinin en önemli yatırımlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Proje 165 Milyon liralık yatırım bedeli ile 20 bin metrekare arsa alanı içerisinde 20 bin 210 metrekare inşaat alanına sahip olacak ve 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacak. Bu etapta çalışmalar tamamlandığında bölge ecdattan miras bir yaşam ile yeniden canlanacak. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tamamı ele alarak düşünüldüğünde bu bölgeye diğer etaplarla birlikte yapılacak toplam yatırım tutarı 1.5 milyar TL’yi bulacak.

KONYA’YA YAKIŞAN TESİS: KAYACIK

Bakan Murat Kurum, Konya’nın en büyük markalarından biri olan Konyaspor’a da daima destek oldu. 31 milyon 250 bin liraya mal olacak yeni Konyaspor tesislerinin yapımı devam ediyor. 7 bin 300 metrekare inşaat alanına sahip olacak olan tesisi bodrum, zemin ve artı iki kat olmak üzere toplamda 4 kattan oluşacak. Tesisin içerisinde; teknik direktör odası, sportif direktör odası, spor ve sporcuya yönelik tesis odaları, dinlenme alanları, düşük yer çekimli koşu çalışma alanı ve fitness salonu yer alacak.

KONYA GENELİNDE SAYISIZ PROJEYE İMZA ATTI

Yeniden göreve getirilen Bakan Murat Kurum başta şehir merkezindeki projeler olmak üzere Konya genelinde sayısız projeye imza attı. Konya’yı dünyanın en güzel şehirlerinden biri yapmak istediğini görev süresi boyunca her fırsatta dile getiren Bakan Kurum’a yeni görev süresinde de Konyalı hemşehrileri başarılar diledi.

‘KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına atanan Murat Kurum, görevi Mehmet Özhaseki’den devraldı. Özhaseki, törende yaptığı açıklamada, tam 30 yıl önce kamu hizmetine başladığını söyledi. Önce Melikgazi Belediye Başkanlığı ardından Kayseri Belediye Başkanlığını sürdürdüğünü belirten Özhaseki, “Sonra Ankara’ya Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine geldim. Önce genel merkezde, sonra bakanlıkta, yeniden genel merkezde, sonra yine bakanlıkta şerefli bir görevi ifa etmeye çalıştım. Bilgim, birikimim ve çabam ne kadarsa hepsini vermeye çalıştım” ifadesini kullandı. Devlette devamlılığın esas olduğunu ifade eden Özhaseki, “Yıllardır Cumhurbaşkanımız liderliğinde yol yürüdük. Ülkeye çok hizmetler ettik. Allah’a hamdolsun bugün de bu kamu görevini noktalıyorum. Sizlerden hakkınızı helal etmenizi istiyorum” dedi.

Bakan Kurum'dan Özhaseki'ye teşekkür

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğinin yeni Bakanı Murat Kurum ise şunları kaydetti: "Bu görevi yeniden bana tebliğ eden Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Hem görevi devralırken hem de devrederken 1994’den buyana gurur duyduğum gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı göreviyle gerek Bakanlık gerek Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bizim örnek aldığımız ağabeyimiz Bakanımıza teşekkür ediyorum. 1994 yılından bu yana bir davada farklı görevlerde çalıştı. Ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Ben şahsım adına teşekkür ediyorum." Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizi kardeşi ve evladı gibi bağrına basan aziz milletimize hizmet etmek. Gece ve gündüz bunun için çalıştım. Yeri geldi Elazığ’ın 'Karamurat'ı oldum. Yeri geldi İstanbul'un Murat'ı oldum. Yeri geldi depremde, selde, heyelanda milletimiz için koşturmaya gayret gösterdim. Elimden geleni yapmaya çalıştım. Amacım, geçmişte ne yaptıysam yine aynısını aziz milletim için yapmak olacaktır." Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Kurum, "Çok acılar yaşadık ve bir daha yaşamak istemiyoruz. Başta 11 ilimiz olmak üzere afetten etkilenen kardeşlerimize evlerini bir an önce teslim etme arzusu ve isteğiyle, tüm ekibimizle Bakanımızdan devraldığım görevi inşallah layıkıyla yapıp vatandaşlarımıza ve aziz milletimize sözlerimizi tutma gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

•GÜLŞEN ÇOPUR

Kaynak:Haber Merkezi