Bakan Yumaklı: Hayvancılığa yılda 270 bin lira hibe desteği verilecek

Bakan Yumaklı: Hayvancılığa yılda 270 bin lira hibe desteği verilecek
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi kapsamında 2 yıla kadar ödemesiz 3 ila 5 yıl geri ödemeli kredi desteği ile yıllık 270 bin lira hibe desteği sağlanacağını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, TRT Haber Özel Röportajında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı.

Açıklamalarına, "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"nin detaylarına değinerek başlayan Bakan Yumaklı, "Aslında 2024 yılının şubat ayında biz 5 yıllık bir hayvancılık yol haritası açıkladık. 2024 yılı bizim özellikle planlı üretim, sözleşmeli üretim ve işlemeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması da dahil olmak üzere pek çok devrim niteliğindeki uygulamayı hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu bu proje hayvancılık yol haritamızın aslında bir parçası. Peyderpey bu yol haritasına uygun projelerimizi devreye alıyoruz." ifadelerini kullandı.

"BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMİMİZİ ARTIRACAĞIZ"

Projenin en önemli özelliğinin, Türkiye'de kırmızı et üretimini artırmak için kadınların ve gençlerin tarımsal üretimin içerisinde kalması için, uygulanan projenin bir tanıtım, açıklama olduğunu belirten Yumaklı, "Biraz detay verecek olursak bu projede ilk kez bu işi yapmak isteyen yani hayvansal üretimin içerisinde olmak isteyen gençlerin ve kadınların ve ayrıca aile işletmelerinin başvurması halinde kendilerine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz yani bilinen yaygın adıyla TİGEM’den gebe hayvan temin edeceğiz. Bununla birlikte hayvan sayısı 200’ün altında olan işletmelerde yine buna başvurmuş olacaklar. Aslında burada bütün amacımız şu; her vesileyle dile getirdiğimiz biz, hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde üretimimizi planlı bir şekilde artıracağız. Bu projede buna yardımcı olacak çok önemli bir başlık olarak gündemimizde." diye konuştu.

Projeye başvuru yapan ve yapacak gençlerin, kadınların, aile işletmelerinin, tarımsal örgütlere üye olanların ve deprem bölgesinden başvuranların ekstradan bir puana sahip olmalarının söz konusu olduğunu vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti;

Şunu söylemem gelekir genel yaygın bir kanaat, artık gençlerimiz, kadınlar tarımsal üretimden ayrılıyor diye. Kırsaldaki nüfusun azalması sadece bizim ülkemizde değil, bütün dünyada bir gerçek. Ancak son dönemde özellikle ben, bizim gençlerimizin çok yoğun bir şekilde tarımsal üretime ilgisini gördüm. Hatta çoğu zaman bazı projeler için bizleri de zorluyorlar. Bu da bizim ülkemiz açısından çok önemli bir artı. Bu proje özellikle son dönemde tarımsal üretimin içerisinde yer almak isteyen gençlerin ve kadınların çok kolaylıkla başvurabilecekleri, hızlıca geri dönüşünü alabilecekleri ve özellikle kendilerine verilecek olan bu gebe hayvanları temin etmemiz açısından son derece önemli. Biz Cumhurbaşkanımızın açıkladığı andan itibaren geri dönüşler itibarıyla hakikaten bizleri memnun edici bir ilgi gördük. Dolayısıyla umuyorum ki bu proje 3 yıl devam edecek. Onu da söylemiş olalım. Yani 2028’e kadar bizim 5 yıllık yol haritamızın gereği olarak 2028’e kadar devam edecek bir proje olacak.

"2 YILA KADAR ÖDEMESİZ 3 İLA 5 YIL GERİ ÖDEMELİ KREDİ SAĞLANACAK"

Bu projenin en önemli unsurlarından birisi de finansman konusu. Gençsiniz ve bu projeye başvurdunuz. Kadınsınız, bu projeye başvurdunuz. Minimum 5, maksimum 15 verimli ve kaliteli üretimi gerçekleştirebileceğiniz hayvanları alacaksınız. Başvurdunuz ve kriterlere de uygunsunuz. Ziraat Bankası 2 yıla kadar ödemesiz 3 ila 5 yıl geri ödemeli sizlere bunun kredisini sağlamış olacak. Yani siz bu hayvanları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün uygun fiyatla açıklamış olduğu bu hayvanları alabilmek için Ziraat Bankası’ndan sağlamış olduğunuz finansmanı elde etmiş olacaksınız. Ama bunun bir başka önemli yanı daha var. Bu projeye başvuranların 15 adet hayvan aldığını varsayalım. Bir yıl boyunca bir asgari ücret kadar giderlerini, bakım ve beslenme giderlerini bu hayvanların biz karşılamış olacağız. Yani 15 hayvan olduğunu düşünürsek yılda 270 bin lira destek olarak yine bu üreticilerimize vermiş olacağız. Bu da işin en önemli tarafı. Çünkü bir yıl boyunca veya 6 ay, 8 ay yani hayvanların gebe olma durumuna göre yavrunun geri alış süresi, bunun ticari hayata dönmesi için bir yıllık bir zaman gerekecek. İşte o bir yıllık zamanı biz de devlet olarak 270 bin lira destek şeklinde düşündük ve uyguluyoruz.

"HAYVANLARIN HEPSİNİ SİGORTALAYACAĞIZ"

270 bin liralık desteğin geri ödemesinin olmayacağını kaydeden Bakan Yumaklı, "Yine diğer önemli bir başlık TARSİM’den bu hayvanların hepsini sigortalayacağız. Buradaki sigorta bedelini de yine devlet olarak biz karşılamış olacağız. Bu süre içerisinde herhangi bir kayıp olursa bu sigortadan da karşılanmış olacak bu hayvanlar." dedi.

Kaynak:TRT HABER