Algılara kanmayın, sandığa gidin!

Algılara kanmayın, sandığa gidin!
Bu süreçte özellikle sosyal medyada çok ciddi algı operasyonları oluşturuluyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde AK Partili seçmene hitap eden ve oy kullanmalarının gerekli olmadığı ile ilgili afişler dolaşıma sokuldu.

Türkiye, 28 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanını belirlemek için yeniden seçime gidecek. Bu süreçte özellikle sosyal medyada çok ciddi algı operasyonları oluşturuluyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde AK Partili seçmene hitap eden ve oy kullanmalarının gerekli olmadığı ile ilgili afişler dolaşıma sokuldu. Uzmanlar ise seçmenlerin bu algılara kanmamasını ve sandığa gitmesini yineledi.

28 MAYIS PAZAR GÜNÜ YENİDEN SEÇİM

Türkiye, önümüzdeki 5 yıl süreyle görev yapacak Cumhurbaşkanı’nı ve 28.Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alacak milletvekillerini seçmek için 14 Mayıs Pazar günü sandığa gitmişti. 14 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.88, Sinan Oğan 5.17 ve Muharrem İnce yüze 0.43 oy aldı. Hiçbir adayın yüzde 50.00’ı geçmemesinden dolayı Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalmış oldu. İkinci turda ise en yüksek oy oranını alan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs günü yapılacak seçimde yeniden yarışacaklar.

SOSYAL MEDYA ALGI ÇÖPLÜĞÜNE DÖNMÜŞ DURUMDA

2023 seçimleri diğer seçimlere nazaran partililer özelinde ülkemizdeki vatandaşlar tarafından da oldukça yoğun geçiyor. Herhangi bir partiye veya Cumhurbaşkanı Adayına gönül vermiş, oy atmış kişiler bu durumu rahatlıkla sosyal medyada ve sosyal hayatlarından rahatlıkla dile getiriyorlar. Özellikle sosyal medyada çok ciddi algı operasyonları oluşturuluyor. Seçim maratonu ile birlikte sıfırdan kurulan sosyal medya hesapları, bot (sahte) takipçi alarak, mavi tik satın alarak sanki doğru ve yetkililerden alınmış olan bilgileri yazabiliyorlar. Hiçbir yetkili kişi ve kurum tarafından onaylanmamış, asparagas haberler sosyal medya da yer alıyor. Yüksek retweet ve yüksek beğeni alınca sanki doğru habermiş algısı yaratılarak binlerce kişiye eriştiriliyor.

TÜRKİYE, SIFIRDAN SEÇİME GİDİYOR

Bu algı operasyonlarının en büyük ve en fazla etki yapanı ise günler önce sosyal medyaya atılan ‘İkinci turda oy vermeye gitmeyin, birinci turda attığınız oy geçerli’ algısı. Bu durumun yalan ve yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, “Tamamen algı operasyonu” diyor. Birinci turda kullanılan Milletvekili oyları geçerli ancak Cumhurbaşkanlığı oyları tamamen geçersiz sayılacak. Burada süreç aslında sıfırdan başlayacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa oy kullanmaya gitmek gibi bir durum var. Yani Pazar gün tüm seçmenler sıfırdan oy kullanacak.

AK PARTİ SEÇMENİNİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

İlk turda Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, en yakın rakibi olan Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 milyon 538 bin 905 oy fark atmıştı. Bu yüzden muhalif sahte sosyal medya hesapları, AK Partili seçmenin sandığa gitmemesi için algı operasyonlarını sosyal medyaya sürüyor. Sosyal medya için hazırlanan afişlerde AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan’ın resimlerini kullanarak ‘İlk turda verdiğin oy geçerli. İkinci turda sandığa gitme’ afişleri tasarlanarak paylaşılıyor. Ancak bu afişlerin gerçeklikle hiçbir alakası bulunmuyor.

YURT DIŞINDA KULLANILAN OYLAR İLK TURU GERİDE BIRAKTI

Cumhurbaşkanı 2'nci tur seçiminde yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi tamamlandı. YSK, dün saat 23.00 itibarıyla yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarında oy kullanan toplam seçmen sayısının 1 milyon 889 bin 398 olduğunu açıkladı. İlk turda ise 1 milyon 839 bin 470 kişi oy kullanmıştı. Gümrük kapılarında 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar oy verme işlemi devam edecek. •Esra Örengül

Kaynak:Konya'nın Sesi