Üniversite Adayları Dikkat! 2024 Tercihlerde Fırsat Yılı!
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Mehmet Özçelik, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ilan edilmesiyle başlayan tercih sürecinde öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2024 Tercih Kılavuzu’nu rehber almaları gerektiğini söyledi. Özçelik, “16 Temmuz itibariyle ÖSYM tarafından üniversite sınav sonuçları açıklandı. Öğrencilerimiz artık elde ettikleri puanları şu anda görebiliyorlar. Akabinde ÖSYM tarafından 2024 YKS kılavuzu öğrencilerin erişimine açıldı. Kılavuz 23 Temmuz'a kadar da ÖSYM'nin sitesinde yayında kalacak. Üniversite adaylarımız tercihlerini 25 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında yapabilecekler. Öğrencilerimizin detaylı bir şekilde kılavuzu incelemeleri gerekiyor. Öğrencimiz hangi bölümü istiyorsa üniversite adaylarımız öncelikle ona bakarak bölümlerin kontenjanları, yurtdışı imkanları varsa bunları değerlendirmeliler. Özellikle akredite bölümler bu yıl ilk kez kılavuzda yer alıyor. Üniversitelerin artık akredite bölümlere sahip olması önemli bir hal almaya başladı. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen sayılarına da kılavuzda erişilebilecek. Üniversite adaylarının ilk yapacağı iş detaylı bir biçimde bu kılavuzu incelemek olmalı. Hayallerindeki hedeflerindeki bölümün hangi üniversitelerde olduğu, toplam kontenjan sayıları gibi istatistikleri dikkate almaları gerekiyor” dedi.
2024 TERCİHLERDE FIRSAT YILI
Üniversite adaylarının kararlı ve kararsız öğrenci olarak ikiye ayrıldığını ve tercih dönemi boyunca süreci nasıl yönetmeleri gerektiğini anlatan Özçelik, “Üniversite tercihlerinde iki tip öğrenciyle ağırlıklı olarak karşı karşıya kalıyoruz. Bir gerçekten ilgili bölümü yıllardır isteyen, arzulayan, bu bölüm için çalışmalarını tamamen bu kapsamda yapan bir öğrenci gurubu var. Bir de elde ettiği sınav ve sınavdan elde ettiği puan ya da başarı sırası neticesinde bir tercih eylemine yönelen öğrencilerimiz var. Tabii ki hedefinin olması öğrenci için büyük avantaj. Gün sonunda elbette ki hayalindeki bir bölümde öğrenim görmesi onu da mutlu edecektir. Bu sayede ülkeye sağlayacağı katma değerin de çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ama zaman zaman da üniversite tercihleri bir fırsatlar dönemidir. Bu yıl açıklanan sınav sonuçlarına ilişkin şu anda uzmanların çeşitli çalışmaları da devam ediyor. Kararsız öğrencilerimiz için de bu dönem yine bir fırsatlar yılı olabilir. Bu yıl sınava tahminlerimize göre 200 bin düzeyinde 12. sınıf öğrencisi girdi ve bir önceki yıla göre 200 bin 12.sınıf öğrencisi fazladan katılım sağladı. Biz bu yıl öğrencilerin karar verecekleri bir yıl olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun gerekçesi de şu özellikle geçen yıl mezuna bırakan öğrencilerin bu yıl sınavda daha başarılı bir puan elde etmelerine rağmen başarı sıralarının belli alanlarda daha geride olduğunu görüyoruz. Belki daha çok çalıştılar, daha da yüksek puan aldılar ama başarı sıraları biraz daha geride kaldı. O yüzden üniversite tercihinde bulunulması gereken bir dönem olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE FAALİYETLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Üniversitelerin sadece akademik bilginin elde edildiği yapılar olmadığına dikkat çeken Özçelik, “Üniversiteler eğitim kurumu olmaktan ziyade kişinin sosyalleşmesi, kendini ifade edebilme yeteneği, grup çalışması, takım çalışması gibi önemli yetiler, yetenekler kazandığı ve kendini farklı alanlarda geliştirebileceği kurumlardır. Sadece işin içerisinde akademik yapının ya da akademik bilgi birikiminin elde edilmesinden ziyade diğer noktalardaki çıktıları ve katma değerleri de yüksek olan yapılardır. Bu bakımdan üniversite tercihinde bulunacak adayların yalnızca ilgili üniversitenin akademik koşulları olarak değil, birçok imkanını göz önünde bulundursunlar. “Konaklama imkânı var mı, ulaşım hizmetleri nasıl, öğrenci kulüpleri aktif mi, sosyal açıdan üniversite ne vadediyor, mesleki açıdan elde ettikleri ve mezunlarına yönelik genel ağı yaklaşımları nasıl?” gibi noktalara da odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. KTO’da Hukukta Gelişim Topluluğu diye bir topluluğumuz var. Her yıl geleneksel olarak bir meclis simülasyonu çalışması yapılıyor. Bu çalışmayı yaparken Türkiye'de farklı üniversiteler de bu projenin kapsamına dahil ediliyor ve ağırlıklı olarak Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz bu organizasyon ve bu etkinlik kapsamında burada önemli konuları tartışıyorlar. Öğrencilerin bir kısmı hükümet tarafında yer alan öğrenciler, bir kısmı muhalefet tarafında yer alan öğrenciler oluyor ve bir tartışma zemininde münazara ile de desteklenen bir sürecin parçası oluyor. Bu çalışma çocuklara ne katıyor? Diğer üniversitelerden yeni arkadaşlar ediniyorlar. Böylesine önemli bir organizasyonu, organize edebilme kabiliyeti kazanıyorlar. Kendilerini geliştirebilecekleri bir zemin buluyorlar. Çünkü ileride bu çocuklar bu ülkenin yöneticileri, milletvekilleri, akademisyenleri, hukukçuları olacaklar. Doğal olarak öğrenci kulüp faaliyetlerinin de oldukça önemli olduğunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim” şeklinde konuştu.
YIĞILMA RİSKİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ!
Öğrencilerin tercih yaparken puana göre değil sıralamaya göre tercih yapmasının doğru olacağını belirten Özçelik, “Son yıllarda başarı sırasının üniversite tercihlerinde daha etkin olduğunu görüyoruz. Burada da aslında yıllardır değişmeyen bir genel kabul görmüş yaklaşım var. Tercihlerde ağırlıklı olarak ilgili başarı sırasının yüzde 10 altı ya da yüzde 10 üstü referans değer olarak alınabilir. 100 bin başarı sırasına sahip bir üniversite adayı için 90 bin başarı sırasından tercihte bulunmak ve 110 bin başarı sırasından tercihte bulunmak daha doğru olacaktır. Çünkü 90 bin başarı sırasında bir programın gelmesi o öğrencimiz için büyük bir kazanım olacaktır. Ama bazı alanlarda yığılmalar meydana gelebilir. Bu risk hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken bir durum. O yüzden yüzde 10 fazlası da yine referans değer olarak tercihlerde ele alınabilir. Elbette ki yine başarı sıralamaları eksenli bir tercih dönemi bizi bekliyor” kelimelerini kullandı.
MESLEK TESTİ BELİRLEYİCİ OLABİLİR
Üniversite tercihinde bulunacak öğrencilere gelecekleri için tavsiyelerde bulunan Özçelik, “Unutulmaması gereken bir husus var bu tercih öğrencimizin tercihi. Elbette anne babalarla istişare edilmesi gereken ve aile ile istişare edilmesi gereken bir süreç ama en önemlisi bizim Karatay Üniversitesi sloganımızda da yer aldığı gibi tercihin geleceğindir. Öğrencimizin tercihi geleceğini belirleyecek bir süreç ve biz istiyoruz ki mezun olduklarında mutlu oldukları bir bölümde öğrenim görsünler ve üniversite tercihlerini şekillendirirken bunu dikkate alsınlar. Sendromsuz pazartesi günü yaşasınlar. Hiçbirimiz tıp fakültesini memnuniyetsizlik ile okuyan birine çocuğumuzu emanet etmek istemeyiz. Doğal olarak bu mesleği gönül rahatlığıyla insanlara yardım etme duyguları gelişmiş kişilerin yapmaları icap edecek. Öğrencilerin sevdikleri ya da sevecekleri mesleklere yönelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Evet, aslında bu kararların çok daha erken verilmesi gerekiyor ama bir diğer tavsiyem öğrenciler bu süreçte meslek testi doldursunlar. Kararsız öğrenciler için söylüyorum. Hangi mesleğe daha yatkın olduklarını gözlemlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda da Karatay Üniversitemizin sunmuş olduğu “Mesleğini Keşfet” web sitesinde bir meslek testimiz var. Modern mesleklerin güncel hallerinin yer aldığı bir meslek testi. Bu teste bakarak da hangi alanlara yakın olduklarını görebilirler” diye konuştu.
KTO, TERCİH VE DANIŞMANLIK MERKEZİ ÇOK DONANIMLI!
Karatay Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Merkezi’nde alanında uzman akademisyenler ve danışmanlarla birlikte öğrenciler ve ailelerine yıllardır rehberlik ettiklerini söyleyen Özçelik, “Üniversite adaylarına ve velilerine Karatay Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Merkezi’nde çeşitli hizmetler sağlıyoruz. Biz burada ağırlıklı olarak yılda ortalama 5 bine yakın üniversite adayını tercih merkezimizde ağırlıyoruz. Burası sadece Karatay Üniversitesi’nin anlatıldığı ya da bilgilendirme yapılan bir merkez değil. Öncelikle bizim burada profesyonel rehberlerimiz var, rehber öğretmenlerimiz var. Onlar öğrencilerimize her alanda aldıkları puan ve başarı sıraları ekseninde ücretsiz olarak tercih danışmanlık hizmeti sağlıyorlar. Doğal olarak tercihlerini burada da yapabilirler. Öğrenciler öğretim üyelerimizden, akademisyenlerden, hatta bölüm başkanlarımızdan doğrudan bilgi alabilme imkanına sahipler. Akıllarında öğrenim görmek istedikleri bölüme dair sorular varsa bunları bizzat muhatabına aktarabilme imkanına sahipler. Üniversite tercih ve tanıtım merkezimizi tabiri caizse yaşayan bir merkez olarak tanımlıyoruz. Üniversite tercih merkezimiz saat 9:30'dan akşam 18:30'a kadar hizmet veriyor. Hafta sonları da açık” ifadelerine yer verdi.
ÖĞRENCİLERİN YARARINA ETLİNLİKLER DÜZENLENECEK
Tercih döneminde öğrencilerin ve ailelerin akıllarındaki soru işaretlerini gidermek ve eğitim camiasında öne çıkan isimlerle tanışarak tecrübelerini birebir dinleyebilecekleri etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Özçelik, “Üniversitemizin düzenlediği ücretsiz etkinliklerimiz var. 23 Temmuz tarihinde saat 16:00-18:00 saatleri arasında Rehber Matematikçim ve Rüştü Hoca’yı ağırlayacağız. 24 Temmuz'da saat 14:00-16:00’de Türkiye'deki rehber öğretmenlerin ekipler amiri olarak geçen Salim Ünsal hocamızın Konya'daki rehber öğretmenlere yönelik bir eğitimi olacak. 27 Temmuz'da 15:00-17:00 saatleri arasında benim hocam olarak bilinen Bayram Meral Hoca’nın üniversite adaylarıyla bir söyleşisi olacak. Hocalarımız gerek sosyal medyada gerek eğitim camiasında öne çıkan isimler. Bu etkinliklerle öğrenciler hem burada hocalara çeşitli sorular yöneltecek hem de onların deneyimlerinden istifade etme, faydalanma imkanına sahip olacaklar” dedi.
ÜLKEMİZE HİZMET EDECEK GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde en çok tercih edilen ve öne çıkan bölümlerden bahseden Özçelik, “Her bölümümüz birbirinden kıymetli. Öncelikle bunu canı gönülden söylemek istiyorum. Zaman zaman Türkiye'de bazı meslekler ya da bazı bölümler popüler bir hal alıyor. Genel ülkenin bu konudaki trendi de belirleyici bir unsur oluyor. Baktığınız zaman bizim hukuk fakültemiz var, tıp fakültemiz var. Pilotaj bölümümüz var. Pilotaj bölümümüze geçen yıl tam burslu öğrencilerimizden ilk 3 bin başarı sıralamasından yer alan öğrenci kabul ettik. Bu çocuklar Türkiye'nin en zeki, en özel kitleleri arasında yer alıyorlar. Hal böyle olunca şu bölümümüz özeldir demiyorum ama Konya ekonomisine, Konya sanayisine, Konya ticaretine hizmet edecek, başta Konya, akabinde bölgemiz ve ülkemize hizmet edecek gençler yetiştirmek istiyoruz. Bu bağlamda bizim Mühendislik Fakültemiz de çok kıymetli. İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültemiz de çok kıymetli. Sağlık alanında oldukça tercih edilen bir üniversite olduğumuzu da gönül rahatlığıyla ifade edebilirim” şeklinde konuştu.
ÜCRETSİZ ÇİFT ANADAL İMKANI ÇOK KIYMETLİ
Öğrencilerin Karatay Üniversitesi'nde onlarca alanda çift anadal yapabilme imkanına sahip olduklarının altını çizen Özçelik, “Kararsız tercihte bulunan öğrenci grubundan bahsetmiştik. Onlar bir tercihte bulundukları zaman ya puanım buraya yetiyor, mecbur buraya yazdım eğiliminde bulunabiliyorlar. Biz öğrencilerimize onlarca programda geçerli ve bakın buranın altını çiziyorum ücretsiz çift anadal imkânı sunuyoruz. Sosyal Bilimler alanındaki bir öğrencimiz neredeyse fakülte bünyesindeki tüm bölümlerde çift anadal yapabiliyor. Sosyoloji’de öğrenim görürken eş zamanlı olarak Psikoloji Bölümü’nde çift anadal imkanından faydalanabiliyor. Çift anadal imkanının çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz” kelimelerini kullandı.
ULUSLARASI KAMPÜS ORTAMI HAKİM
Türkiye'de Erasmus bütçesini en verimli kullanan ikinci üniversite konumunda olduklarını vurgulayan Özçelik, “Üniversitemiz uluslararasılaşma anlamında çok önemli adımlar atan bir üniversite. Bizim şu anda 750’ye yakın kampüsümüz de öğrenim gören uluslararası öğrencilerimiz var. Bunlar gerek Avrupa'daki vatandaşlarımızın evlatları, çocukları öbür taraftan dünyanın farklı ülkelerinden gelmiş, Afrika Kıtası da dahil, Türkiye'nin komşu ülkeleri de dahil olmak üzere bu ülkelerden gelen öğrencilerimiz mevcut. Biz burada öğrencilerimize uluslararası bir kampüs ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin yurtdışı değişim programlarına katılımlarını önemsiyoruz, teşvik ediyoruz. Türkiye'de Erasmus bütçesini en verimli kullanan ikinci üniversite konumundayız. Ulusal ajanstan almış olduğumuz Erasmus hibesini öğrencilerimize aktararak yurt dışına gitmelerini destekliyoruz. Bununla birlikte Karatay Üniversitesi'nde bir öğrencinin 8 farklı yabancı dil öğrenme imkânı var. Bu 8 farklı yabancı dili seçmeli olarak alarak İngilizcenin yanı sıra yanına bir dil daha ekleyerek öğrenimlerini sürdürebiliyor” şeklinde konuştu.
PROJE ODAKLI BİR ÜNİVERSİTE
Etkin öğrenci projelerinde yer alan yenilikçi bir üniversite olduklarını belirten Özçelik, “Etkin öğrenci kulüplerimiz var. Öğrenci kulüplerimiz sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ediyorlar. Buraya alanında uzman, deneyimli kişileri konuşmacı olarak çağırıyorlar. Kendi alanlarında çeşitli yerlerde ziyaretlerde, teknik gezilerde bulunuyorlar. Karatay Üniversitesi’nin en önemli özelliklerinden birisi de proje odaklı bir üniversite anlayışına sahip olması. Akademisyenlerimiz TÜBİTAK öğrenci projelerine öğrencilerimizi teşvik ediyorlar ve son yıllarda yüksek sayıda öğrenci projelerimizin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini görüyoruz. Ayrıca üniversitemiz Türkiye'nin de gururu olan milli teknoloji hamlesinin bir parçası olarak bu yıl TEKNOFEST’in resmi paydaşları arasına katıldı. TEKNOFEST sürecinde akademisyenlerimiz TEKNOFEST’te hakem ve değerlendirme kurulu üyesi olarak görev alıyorlar. Öğrencilerimizin de TEKNOFEST yarışmalarına katılımlarını destekliyoruz, teşvik ediyoruz. Bu bağlamda milli teknoloji hamlesinin de bir paydaşı olduğumuzu ifade edebilirim” dedi.
ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 91’İ BURSLU!
Mühendislik alanında özgün çalışmalar yürüterek mezunlarına çeşitli fırsatlar sunduklarını söyleyen Özçelik, “Mühendislikte özgün bir eğitim sunuyoruz. Makine mühendisliği alanında Dekanımız Prof. Dr. Faruk Ünsaçar hocamızın öğrencilerimizi dördüncü sınıfta doğrudan sektörle eşleştirdiği bir proje var öğrenciler oraya gittiklerinde son yıllarında ağırlıklı olarak sanayide vakit geçiriyorlar ve mesleki anlamda edindikleri tecrübe ile mezun olduklarında orada kalıyorlar. Karatay Üniversitesi aslında gerçekten vakıf üniversitesi olmanın gerekliliklerini yerine getiren bir üniversite. Bizim öğrencilerimizin yüzde 91’i bir şekilde burs alıyor. Yalnızca yüzde 9'luk bir kesimi ücretli olarak öğrenim görüyor. Doğal olarak vakıf kültüründe birlikte hareket etme, yardımlaşma ve istişare kültürü geniştir. Üniversite adayları Karatay Üniversitesi'nde bunları yakından görüp deneyimleme imkanına sahip olacaklardır. Umarım öğrencilerimiz için verimli, hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir tercih dönemi olur. Hepsine başarılar diliyoruz. Karatay Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Merkezi’ne de tüm üniversite adaylarımızı ve ailelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
-Büşra GÜLTAŞ