Hawaii'de Felaket Devam Ediyor!

Hawaii'de Felaket Devam Ediyor!
Turizm cenneti Hawaii'nin bir adası alevlere teslim oldu. ABD'de son yılların en ölümcül orman yangınında 55 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kayıp var.

Hawaii, orman yangınlarına yabancı bir yer değil ancak son yangın yaşananların en kötüsü. Hala devam eden orman yangınlarında yaşanan tahribatın boyutu da giderek artıyor.

Yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlar bazı kasabaların tamamen yanmasına neden oldu.

Alevler Lahaina'yı o kadar hızlı sardı ki hayatta kalanlar alevlerden kaçmak için denize atlamak zorunda kaldı.

Onlarca kişinin hayatını kaybettiği yangınların çıkış sebepleri hala araştırılıyor. Ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava, alevleri beslemeye yardımcı oluyor.

Hawaii'nin büyük bir bölümünde etkili olan kuraklık veya anormal kuru hava şartları da yangının büyümesindeki etkenler arasında.

"CAN KAYBI GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Hawaii Valisi Josh Green düzenlediği basın toplantısında yangınları "Hawaii eyalet tarihindeki en büyük doğal afet" olarak nitelendirdi ve tarihi Lahaina kentinin yüzde 80'inin "gittiğini" söyledi.

Vali ölü saysının 55 olduğunu belirterek uyardı: Can kaybı görmeye devam edeceğiz.

"MALİYET MİLYARLARCA DOLAR"

Yaklaşık bin 700 yapının kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Vali Green, evlerini terk etmek zorunda kalanların otellerde ve kiralık mülklerde barınması için bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi....

"Lahaina'nın yıkımını tam olarak gördüğünüzde, bu sizi şok edecek. Bütün bu binaların neredeyse yeniden inşa edilmesi gerekecek. Maui'nin kendi imajında ve kendi değerleriyle inşa ettiği yeni bir Lahaina olacak. Yeniden inşa etmek uzun yıllar alacak"

Vali Green, maliyetin "milyarlarca dolara" ulaşacağını da sözlerine ekledi.

HAWAİİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Hawaii’yi “afet bölgesi” ilan etti. Böylece adaya federal düzeyde kurtarma ve iyileştirme yardımlarının önü açıldı.

Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden, "Dualarımız sevdiklerini kaybeden ailelerle" ifadesiyle yangında yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini iletmişti.

"YAKLAŞIK 1000 KİŞİ HALA KAYIP"

Polis şefi John Pelletier, yetkililerin tam olarak kaç kişinin kayıp olduğunu bilmediğini ancak yaklaşık 1000 kişinin kayıp olduğunu düşündüklerini söylüyor...

"Bu, 1000 kişinin öldüğü anlamına gelmez birçoğu barınaklarda olabilir veya temasa geçememiş olabiliriz""

Adadaki yangın nedeniyle internet ve elektrik kesintileri mevcut. Adanın batı yarısında 11 bin kişi elektriksiz kaldı. Bu da insanların yerini tespit etme çabalarını zorlaştırıyor.