Bir haftadır süren insani ara sona erdi!

Bir haftadır süren insani ara sona erdi!
 Muhabir
İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı 3 bin 390 kişiden 260'ını 'insani ara'da gözaltına aldığı öğrenildi.

İsrail-Hamas arasında bir haftadır devam eden 'insani ara' saat 08.00 itibarıyla sona erdi. Mısırlı yetkiler, İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkesin 8. günde de devam edeceğini duyurmuştu. Ancak İsrai̇l ve Hamas tarafından resmi bir açıklama gelmedi.

YENİDEN SALDIRDI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ateşkesin sona ermesiyle İsrail yeniden saldırılara başladı. İsrail ordusundan, "Hamas'ın ateşkesi ihlal edip topraklarımıza ateş açması sonrasında saldırılara yeniden başladık." açıklaması geldi.

BİR YANDAN BIRAKMA DİĞER YANDAN GÖZALTI

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 3 bin 390 kişiyi gözaltına aldığı belirtilerek, bunlardan 260'ının Gazze Şeridi'nde 24 Kasım'dan bu yana uygulanan "insani ara"da gözaltına alındığı ifade edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı. İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çarşamba gece ve perşembe sabah saatlerinde düzenlediği baskınlarda 40 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

İşgal güçlerinin, gözaltılar sırasında geniş çaplı şiddet, darp, gözaltına alınanlara ve ailelerine yönelik tehdidin yanı sıra Filistinlilere ait mülkleri tahrip ettiği ve yıkım gerçekleştirdiği belirtildi.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yoğun şekilde bombalarken Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de baskınlar düzenleyerek çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki "insani ara" uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 210 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım’da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani aranın" 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, 30 Kasım'da tarih belirtmeden "insani aranın" uzatıldığını duyururken Hamas, söz konusu aranın 1 gün uzatıldığını açıkladı.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

İNSANİ ARA SONA ERDİ

08.15: İsrail ordusu: Hamas'ın ateşkesi ihlal edip topraklarımıza ateş açması sonrasında saldırılara yeniden başladık.

08.00: Mısırlı yetkililer sabah saatlerinde, İsrail ile Hamas'ın ateşkesi bir gün daha uzattığını duyurdu. İsrail ve Hamas tarafından ateşkesin uzatıldığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi ve saat 08.00 itibariyle ateşkes sona erdi.

07.10: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

03.30: Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk esiri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü konvoyu, işgal altındaki Batı Şeria'ya İsrail ordusunun baskınından sonra ulaşabildi.

00.28: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde taraflar arasında varılan mutabakat sonucu gerçekleşen esir takasının 7. turunda İsrail-Fransa çifte vatandaşı ve İsrailli iki kadın esirin serbest kalmasıyla bugünkü toplam sayı 8'e yükseldi.

00.20: Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 60'ından fazlasını yıktığını bildirdi.

23.54: İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verilmesi mutabakatı kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gaz ve yakıt taşıyan 7 tırın daha ulaştığı bildirildi.

İSRAİL'DEN 'SALDIRIYA HAZIRIZ' MESAJI

23.19: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas ile varılan "insani aranın" uzatılmaması halinde abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı