Meram’a Dair Aradığınız Her Şey Bu Müzede!

Meram’a Dair Aradığınız Her Şey Bu Müzede!
 Muhabir
Meram Belediyesi’nin ilçenin tarih ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla projelendirdiği ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ açıldı.

Meram’ın kültürünü, sanatını ve değerlerini geleceğe aktarmak amacıyla hayata geçirilen Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nin açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Türk-Anadolu medeniyeti, her yönüyle insanlığın zirvesidir. Bu sadece bize ait olduğu için değil, gören her göz, hisseden her kalp için böyledir. Büyük bir onurla şunu ifade etmek isterim ki; bu zirvenin merkezi de, başkenti de bin yıldır bu şehir olmuştur. İşte bugün sizlerle birlikte açılışını yapacağımız Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzemiz, tüm yönleriyle geçmişimizin yüksek değerlerini, kültür sanat hazinelerimizi, her açıdan ulvi olan insan kaynağımızı ve bunların tek kaynağı manevi iklimimizi tabiri caizse ‘bir arama-kurtarma’ çalışmamızdır. Bu açılışla biz bugün, kültürel açıdan Meram Belediyesi olarak üstümüze düşen bir görevi daha layıkıyla yerine getirmiş olmanın huzurunu ve onurunu yaşıyoruz. Bu müze, kültür ve medeniyetimizin güzelliğini, estetiğini, derinliğini ve inceliğini tekrar insanımızın gündemine getirmek gibi üstün bir misyonu üstlenecek” ifadelerini kullandı.

img-1918.jpeg

GEÇMİŞ İLE BUGÜN ARASINDA KÖPRÜ KURULACAK!

Konya’ya dışarıdan gelen misafirlere Meram’ı anlatacaklarını belirten Kavuş, “İnsanın kendi kültürünü öğrenmesi, her yönüyle zenginleşmesidir. İnsanların kendi kültürünü öğrenmesi sadece birbirlerini ve geçmişini tanıması anlamı taşımaz. Aynı zamanda dünyayı daha iyi anlamalarını ve dünyaya kendilerini daha iyi ifade etmeyi de sağlar. İşte bu en büyük zenginliktir. Burada sadece kendimize kültürümüzü hatırlatmakla kalmayacak, bu eşsiz, sevgi ve merhamet kültürünü, gelecek nesillere aktarmamıza vesile olacak. Bunun yanında; dışarıdan gelen misafirlerimize de ‘bizi’ anlatacak, kendimizi ifade ederek ‘bizi’ anlamalarını sağlayacağız. Bu müzenin benim için bir derin anlamı daha var; bu belki de en önemlisi. Bu açılış ile, geçmiş ile aramıza çekilen sette, mukaddes bir delik daha açmış oluyor, geçmiş ile aramıza sağlam bir köprü daha kurmuş oluyoruz” diye konuştu.

img-1868.jpeg

ZİYARETÇİLER MERAM’A DOYACAK!

Konya’nın iki geleneksel evini yansıtan Meram Şehir ve Yaşam Kültür Merkezi, kültürü gelecek nesillere aktaracak diyen Kavuş, “Kültürel ve tarihi zenginliğin, derinlik ve özgünlüğün yanında içeriği ve kapsamı bakımından da misafirlerine bir şölen sunacak. Misafirlerimiz, asırlar boyunca muhafaza edilerek yaşanılan Konya ve Meram yaşam kültürünü tüm otantikliği ile yaşayacaklar. Etnografik içerikli olan bu proje, aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evini ve arkasındaki bağ arazisini kapsıyor. Meram’ın yeni tarih ve turizm rotası üzerinde bulunan projemizde, Meram insanının tüm yaşam dönemleri yer alacak. Meram’da Doğmak, Meram’da Çocuk Olmak, Meram’da Evlenmek, Meram’da Anne-Baba Olmak, Meram’da Mutfak, Meram’da Bağ-Bahçe, Meram’da Mevsimler başlıkları altında Meram’ın toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandırmalarla gelecek nesillere tanıtacak ve aktaracağız” dedi.

img-1866.jpeg

MERAM SOHBETLERİ YAŞATILACAK!

Müzede çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapılacağının altını çizen Kavuş, “Meram’ı ve yaşam kültürünü sergilenmesinin yanı sıra ziyaretçilerin deneyimlemesi için tandırda ekmek vurma, bağ bozma, şepit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacağız inşallah. Böylelikle hem nesiller arasındaki bağı güçlendirecek, hem de sanat, tarih ve kültürel ögeleri ziyaretçilerin deneyimlemesini sağlayacağız. İnsanımızın nasıl yaşadığını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze dair ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız. Yani Meram’ın tarih ve kültürünü hem anlatacağız, hem betimleyeceğiz hem de deneyimleyeceğiz. Bunların yanı sıra misafirlerimizi pek çok sürpriz de bekliyor olacak” diye konuştu.

img-1859.jpeg

KONYA’NIN TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK!

Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nin Konya’nın turizmini ön plana çıkaracağından bahseden Kavuş, “Meram Belediyesi olarak son beş yılda büyük özveriler ve yoğun gayretlerle oluşturduğumuz ‘Turizm Destinasyonu’nun da en önemli parçası olacak. Biliyorsunuz rotamızda 1.5 kilometrekarelik bir alanda 8 ayrı eserimizi tamamlayarak hizmete sunmuştuk. Rotamız Meram Bağı ile başlayıp Dutlu Millet Bahçesi’nde son buluyor. Bu rotada yer alan Meram Bağı, Lavanta Bahçesi, Kızlar Kayası, Meram Köprüsü, Tavusbaba, Aydın Çavuş, 80 Binde Devri AlemParkı ve Meram Millet Bahçesi’ne şimdi müzemiz de eklendi. Bu açılışla artık 9 noktanın tamamı Konya ve Meram’ın hizmetinde. Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzemizin bizleri yeniden geçmişin güzelliklerine kavuşturması dileğiyle. Şehrimize ve Meramımıza hayırlı olsun. Son olarak müzede sergilenen geçmiş döneme ait çok sayıda eşya ve materyalin toplanmasında yıllarca emek vermiş olan Yatağanlı merhum Süleyman Doğdu ile bu değerli eşyaların burada sergilenip gelecek nesillere aktarılması için bağışta bulunarak katkı veren Süleyman amcanın aile bireylerine ve Yatağanlılar Derneği yöneticilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Yine bu müzenin oluşturulmasında değerli katkıları bulunan KOP İdaresi, Konya Olgunlaşma Enstitüsü, Atlantis Kültür Sanat ile Belediyemiz idareci ve personellerinin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

-Büşra Gültaş/Buse Aşcı